Volledig scherm
Gele hesjes in Den Haag met voorop Jan Dijkgraaf en Ebru Umar. © Regio 15

‘Gele hesjes’ maken zich op voor betoging in Amsterdam

Na Den Haag en Maastricht gaat de Nederlandse ‘gele hesjes-beweging’ komend weekeinde demonstreren in meer grote steden. In Amsterdam is zaterdag een actie bij de Stopera, het stadhuis van de hoofdstad. Ook willen betogers de straat op in onder meer Rotterdam en, net als afgelopen weekend, in Maastricht, Groningen en Den Haag.

De actievoerders willen in Amsterdam een rondje om de Stopera wandelen en zijn onder meer van plan het lied 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn te zingen, laat initiatiefneemster Jikkenien Deerenberg weten op Twitter.

Jikkenberg noemt zichzelf een bezorgde burger. ‘Iedereen welkom, zonder spandoeken of vlaggen en geen gezichtsbedekkende sjaals/bivakmutsen’, schrijft ze verder. Het protest start om 11.30 uur bij de Amstel.

De gemeente Amsterdam beschouwt de betoging als een regulier protest ondanks de rellen tijdens ‘gele hesjes’ protesten in Frankrijk en Brussel. Dat heeft de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema verklaard tegenover de Amsterdamse nieuwszender AT5.  

Frans voorbeeld

De protesten met de gele hesjes komen voort uit de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes. Ze komen in opstand tegen de hoge kosten van hun levensonderhoud in het algemeen en verhoging van de brandstofaccijns in het bijzonder.

De Nederlandse ‘gele hesjes’ voeren met hun betogingen actie voor onder meer een verlaging van accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd en het vertrek van premier Rutte.

 Afgelopen weekend liep een demonstratie in Parijs volledig uit de hand. In ons land verliepen de acties rustig en werden slechts enkele aanhoudingen verricht.

  1. John liep trauma’s op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
    PREMIUM
    PTSS

    John liep trauma’s op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

    Daar zit je dan, in Zuid-Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor agent John Luijsterburg als een bevrijding en als een vonnis. ,,Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”