Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © anp

Gemeente Amsterdam naar rechter voor windmolens

Amsterdam stapt naar de bestuursrechter om af te dwingen dat de gemeente extra windmolens mag plaatsen. Volgens Trouw wil het gemeentebestuur al jaren extra molens neerzetten, maar stuit Amsterdam daarbij op ,,absurde" eisen van de provincie.

,,Provinciale bureaucratie zit de noodzakelijke omslag naar duurzaamheid in de weg'', zegt wethouder Abdeluheb Choho van D66. Volgens de wethouder wil de stad ongeveer 25 windmolens plaatsen, vooral in het havengebied, maar wil de provincie er slechts een handjevol.

Choho wil snel aan de slag met de realisatie van duurzame energieproductie met extra windmolens, die met name in het Westelijk Havengebied moeten komen. ,,Maar door absurde en kafkaëske regels van de provincie komen we niet vooruit'', zegt hij in Trouw. Volgens Noord-Holland ligt de ontwikkeling van windmolens echter prima op schema. Volgens de D66-wethouder zit ,,provinciale bureaucratie de noodzakelijke omslag naar duurzaamheid in de weg''.

Strenge regels
De gemeente kan zich niet vinden in de argumenten van de provincie over waarom de vergunningen zijn afgewezen. De regels die Noord-Holland hanteert, zijn volgens Choho bovendien strenger dan de landelijke eisen. Turbines mogen bijvoorbeeld alleen in clubjes van minimaal zes stuks in een rechte lijn verschijnen en ze moeten zeker 600 meter van huizen staan.

Hoewel de provincie de taak heeft het landschap te beschermen, is de omgeving van het industriële havengebied in de optiek van de gemeente van een heel andere aard. Hier zouden dan ook andere regels voor moeten gelden, vindt Amsterdam.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.