Gerechtshof: Juridisch niets mis met avondklok
videoDe ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de avondklok, blijven van kracht. Het gerechtshof oordeelt - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
Delen per e-mail
Vorige week dinsdag ontstond er grote chaos toen de rechter de avondklok per direct van tafel veegde. De overheid had onvoldoende nut en noodzaak bewezen en volgens de rechter de verkeerde wet gebruikt voor de juridische onderbouwing. Ze deden een beroep op een wet die alleen bedoeld is voor noodgevallen zoals een dijkdoorbraak. Niet voor een avondklok, waarover al langer werd gesproken.
Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Nog dezelfde dag ging de staat in hoger beroep en bleef de avondklok gewoon gelden.
Wat volgde was een chaotische week met crisisoverleg en een nieuwe spoedwet om de verstrekkende uitspraak te repareren. Het oordeel van het gerechtshof vandaag had dan ook geen invloed meer op de avondklok; die zou hoe dan ook in stand blijven tot 15 maart en valt sinds maandag onder de nieuwe wet.
Maar voor de ruim 39.000 uitgeschreven boetes kon de uitspraak wel verstrekkende gevolgen hebben. Die zouden weleens kunnen vervallen. Nu het gerechtshof vindt dat het kabinet de juiste juridische weg heeft bewandeld, verandert er ook niets aan de status van de uitgeschreven boetes.
Anders dan de rechtbank vindt het gerechtshof dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken. De corona-pandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team. Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is blij met de uitspraak van het gerechtshof. Vooral ook voor de boa’s en politieagenten die de boetes hebben uitgeschreven. ,,Ik had het voor hen heel erg gevonden als zij hun werk voor niets hadden gedaan.” Maar voorman Willem Engel van Viruswaarheid is teleurgesteld. ,,Welkom in de dictatuur. Natuurlijk gaan we in cassatie”, laat hij weten.
Advocaat Frank van Ardenne die iemand bijstaat met een boete voor het overtreden van de avondklok, laat weten toch naar de rechter te stappen om de boete aan te vechten. Volgens hem is het een principiële zaak geworden. ,,Als de regering zelf overtuigd zou zijn van de kwaliteit van de eerste wet, dan was zo’n hersteloperatie overbodig geweest. Het juridisch fundament blijft volgens ons onvoldoende voor een boete.”
Persraadsheer Martine Honée reageerde in onze Live Nieuws Update:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Carrièreswitch voor Klaas Dijkhoff, hij begint eigen bedrijf: ‘Heel veel zin in’
Klaas Dijkhoff begint een eigen bedrijf. De Bredanaar en voormalig VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer heeft samen met drie anderen een bureau opgericht dat bedrijven, artiesten en (buitenlandse) politieke partijen gaat adviseren over te voeren campagnes. -
PREMIUM
Jacob (13) en Tina krijgen alsnog verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven
NIJMEGEN - De 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina, Syrisch-Nijmeegse vluchtelingen, krijgen alsnog een verblijfsvergunning en mogen toch in Nederland blijven. Dat laat hun advocaat Wil Eikelboom weten. -
PREMIUMColumn
Het was weer prijsschieten voor iedereen die zich criticaster van ons coronabeleid noemt
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
EU-commissaris: Vanaf eind juni met ‘Covid-pas’ op reis
Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement. -
PREMIUM
Kogelbrief, brandstichting en aanslagen maken leven Zeister gezin tot hel: ‘Dit is regelrechte horror’
Een Zeister gezin, dat aan de dood ontsnapte na een serie aanslagen en brandstichtingen van afpersers op hun woning leeft anderhalf jaar later nog in een hel. Angstaanvallen, nachtmerries en trauma’s plagen het gezin. De moeder werd ongevraagd de spil in een gruwelijk conflict waar zij geen aandeel in had. ,,Wij hebben levenslang.”
-
PREMIUM
Raadslid Youssef (GL) bedolven onder racistische haatberichten: ‘Rifaap, geitenneuker’
GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi (38) uit Amersfoort ontvangt jaarlijks 100 tot 150 haatberichten. Wie een scherpe mening heeft over onderwerpen als discriminatie en achterstandswijken én een migratieachtergrond, is aan de beurt, weet hij. ,,Rifaap, geitenneuker, alles komt voorbij. Maar mij maak je niet meer klein.’’ -
Besmettingsrisico bij testevenementen ongeveer net zo groot als thuis
Indoorevenementen waarbij het publiek voornamelijk op één vaste plek zit, kunnen zo snel mogelijk weer plaatsvinden. Oók als er veel coronabesmettingen zijn. Dat concludeert Fieldlab Evenementen op basis van de eerste experimenten. Er moet wel worden voldaan aan een aantal maatregelen. -
Rapport: Misstanden rond migranten vergelijkbaar met toeslagenaffaire
Misstanden in het huidige vreemdelingenrecht zijn vergelijkbaar met de toeslagenaffaire en leiden tot groot menselijk leed bij migranten. Die worden vanaf binnenkomst in Nederland tot en met naturalisatie al gewantrouwd door overheidsinstanties, stellen onderzoekers. Bovendien is er slechts beperkte rechterlijke controle op die wantrouwende overheid.