Gevonden tunnel in Kamp Amersfoort: de kortste weg van gevangenis naar dodencel

Onderzoekers van Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp verbond. Kamp Amersfoort wil graag dat de tunnel deel gaat uitmaken van het bezoekerscentrum, maar mist geld voor renovatie.

Volledig scherm
Willemien Meershoek bij de ingang van de tunnel. © Saskia Berdenis van Berlekom

De vondst van de tunnel kwam als een totale verrassing. Niemand had verwacht dat de tunnel, die stamt uit 1944, nog zou bestaan. Verwacht werd juist dat die zou zijn gesneuveld bij verschillende werkzaamheden in de jaren 60.

Destijds werd, onder meer door de vestiging van de Politieschool, bijna het hele originele kamp afgebroken. Waaronder de kelder onder het SS-administratiegebouw, waar deze tunnel op aansloot.

Uit memoires blijkt dat de vijf meter lange tunnel werd gebruikt om gevangenen en SS-ers te vervoeren van het gevangenendeel en het SS-deel. Een klein tunneltje maar, die onder het prikkeldraadhek doorging. Dat terwijl een paar meter verderop de poort stond. Waar was die tunnel dan goed voor?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.