Gezondheidsraad: Vaccineren 5- tot en met 11-jarigen zinvol bij omikron als ze nog géén corona hadden
videoVaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen is óók zinvol bij omikron. Dat geldt vooral voor kinderen die nog géén corona hebben gehad.
Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen die ná corona kan volgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan de minister van Volksgezondheid. Begin december adviseerde de raad nog om coronavaccinaties beschikbaar te stellen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen.
Sindsdien is de nieuwe virusvariant omikron dominant geworden en hebben honderdduizenden kinderen al corona doorgemaakt. Daarom heeft de Gezondheidsraad gekeken of het advies van december op basis van de huidige situatie nog steeds geldt. Dat is het geval.
Een vaccinatie blijkt goed te beschermen tegen MIS-C, zo tonen de eerste resultaten uit de VS aan waar bijna 9 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd al zijn gevaccineerd. ,,In de studie die daar is gedaan blijkt het vaccin ten minste 90 procent effectief tegen MIS-C,’’ verklaart voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg in een toelichting. ,,De kans dat een kind MIS-C krijgt is ongeveer één op de vierduizend.’’ De helft van de kinderen die MIS-C krijgt belandt hiermee op de intensive care. MIS-C kan ook ontstaan na Covid-19 met milde of zelfs zonder ziekteverschijnselen.
Kwetsbare huisgenoten
Kinderen bij wie een PCR-test heeft uitgewezen dat zij corona hadden, zijn door hun afweer al beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren. ,,De kans dat je bij een latere infectie MIS-C oploopt is waarschijnlijk nihil’’, aldus de voorzitter. Maar de raad kan zich voorstellen dat er andere redenen zijn waarom ouders hun kind willen laten vaccineren, bijvoorbeeld het voorkomen van besmetting van kwetsbare huisgenoten of anderen.
In december schatte de raad dat zonder vaccinatie ongeveer honderdvijftig gevallen van het ernstige ziektebeeld MIS-C door Covid-19 zouden optreden. Destijds had de helft van de kinderen al een besmetting doorgemaakt; inmiddels is dit opgelopen tot twee derde. Daarom stelt de raad deze schatting bij naar ongeveer honderd. De raad vindt dit nog steeds een belangrijk gezondheidsrisico. De helft van de kinderen die MIS-C krijgt belandt hiermee op de intensive care.
Milder
Vergeleken met eerdere varianten verloopt een infectie met de omikronvariant doorgaans milder, met een kleinere kans op ziekenhuisopname. Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatie goed beschermt tegen ernstige corona door de omikronvariant, maar minder goed tegen mildere vormen van de ziekte.
Volgens voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg was het nieuwe advies nodig omdat ‘we in een ander speelveld zitten’. ,,De berekening was dat er ongeveer 1,2 miljoen zijn en dat daarvan de helft corona had doorgemaakt. Dan liepen 600.000 kinderen alsnog het risico om infectie door te maken. Nu weten we dat tweederde van de kinderen al een infectie heeft doorgemaakt. Dan zullen er nog zo’n 400.000 kinderen zijn die nu nog risico lopen.’’ Volgens hem is alles afwegende ‘uiteindelijk het advies om te vaccineren dus ‘ja’’.
In Nederland kampen enkele honderden kinderen met long-covid verschijnselen. Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, schatten dat in Nederland zo’n 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. ,,Het is maar een klein percentage kinderen dat last houdt, maar hun klachten zijn echt zeer ernstig.’’
Lees hier het hele verhaal dat Faya (7), Tygo (11), Eef (15), Ginny (17) in juni 2021 aan deze krant vertelden en bekijk hieronder de video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video1
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Man (25) krijgt flinke werkstraf voor neerslaan van lastige dronkenlap in centrum Nuenen
Een incident in het centrum van Nuenen, twee jaar geleden, kost een inwoner (25) van dat dorp een flinke werkstraf. Hij gaf rake klappen aan een man die dronken voorbijgangers, waaronder meisjes, lastigviel. -
VIDEO
RIVM-expert Susan van den Hof over ‘superingewikkelde’ keuze: moet ik mijn kind laten vaccineren?
Vanaf vandaag ploft bij de ouders van 1,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een brief op de mat over de coronavaccinatie. Zij mogen zelf beslissen of zij hun kinderen laten vaccineren. Experts over de voors en tegens.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMVideo
Faya (7), Tygo (11), Eef (15), Ginny (17) en honderden andere kinderen houden ‘zeer ernstige klachten’ na corona
Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, schatten dat in Nederland zo’n 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. ,,Het is maar een klein percentage kinderen dat last houdt, maar hun klachten zijn echt zeer ernstig.’’ -
Eerste liefde was gelijk ware liefde voor Hainz en Minie: nu zijn ze 60 jaar getrouwd
Een telefoontje waarin hij Minie Keemers uitnodigde voor een toneelavond. Daarmee legde Hainz Wentrup in 1956 de basis legde voor hun diamanten huwelijk.