Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden.
Het voorstel tot een verbod is een initiatief van vijf landen, waaronder Nederland. Wetenschappers van het RIVM hebben vandaag in Brussel hun plannen toegelicht. Een ban op zogenaamde poly- en perfluoralkylstoffen moet de verdere verspreiding in het milieu, planten, dieren en mensen stoppen.
PFAS-verbindingen hebben hun nut bewezen in talloze toepassingen. De teflon antiaanbaklaag is misschien wel het bekendste voorbeeld, net als de stof die kleding regendicht maakt. Maar ook in cosmetica, medische hulpmiddelen, bestrijdingsmiddelen en schuim van brandblussers zijn ze aanwezig.
,,De grootste zorg over PFAS is dat de stoffen bijna niet uit elkaar vallen”, aldus het voorstel van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ze blijven veel langer aanwezig in ons milieu dan we van chemicaliën accepteren. Als ze eenmaal in het milieu of oppervlaktewater zitten, zijn ze er amper uit te halen.
Gezondheidskosten
Daarbij komt dat een deel van de stoffen ziekteverwekkend is. Onderzoek heeft aangetoond dat ze in het menselijk lichaam blijven zitten. ,,We weten dat sommige stoffen kankerverwekkend zijn. Ook is een aantal schadelijk voor organen en voor het ongeboren kind”, aldus Frauke Averbeck van het Duitse federale Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid (BAuA).
De gezondheidsschade door PFAS loopt reeds in de miljarden. Een rapport van de Nordic Council, een interparlementaire samenwerking van Scandinavische landen, schatte in 2019 de jaarlijkse gezondheidskosten in Europa op 52 tot 84 miljard euro.
Het voorgestelde verbod op PFAS beslaat de productie, het gebruik, maar ook de import van deze door de mens gemaakte stoffen. Op zijn vroegst is een wettelijk verbod van kracht in 2026. Zo nodig krijgen fabrikanten dan nog anderhalf tot maximaal twaalf jaar om alternatieven te bedenken in hun producten.
In het geval van medicijnen voor mensen en dieren, en in het geval van gewasbescherming voor planten in de land- en tuinbouw, moet worden bekeken in hoeverre PFAS helemaal verbannen kan worden. Dit jaar krijgen belanghebbenden zes maanden de tijd om te reageren op het voorstel. Uiteindelijk gaat het naar de Europese Commissie om de wetgeving gereed te maken.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Waterstaat) is voorstander van een Europese ban. ,,Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren en zelfs in ons lichaam. Alleen door in heel Europa in één klap te verbieden, kunnen we die vervuiling een halt toeroepen.”
Wat is PFAS precies is en waarom komen we er niet vanaf? Milieuwetenschapper Annemarie van Wezel legt het in deze video uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mysterieuze verdwijning Eefke Wolf (25): 6 nieuwe tips bij politie, maar: ‘We geven andere zaken voorrang’
Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland heeft zes nieuwe tips gekregen in de zaak rondom de in 1983 spoorloos verdwenen Eefke Wolf (destijds 25 jaar) uit Wezep. De tips kwamen binnen dankzij de podcast ‘Eefke, in rook opgegaan’ van de Stentor. Komt de zaak nu in een stroomversnelling? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.Hattem, Wezep -
PREMIUMcolumn2
Ziek is ziek: iedere baas heeft het daar gewoon mee te doen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMmet video2
ProRail vreest dat dassenprobleem op het spoor nog groter wordt: ‘Ze zitten op minstens 40 plekken’
Nederland is voorlopig nog niet van de das af, waarschuwt ProRail. Na Friesland veroorzaken de dieren nu problemen tussen Eindhoven en Den Bosch en dat is pas het begin. Tienduizenden reizigers kunnen voorlopig niet met de trein. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Spoor) wil daarom met de spoorbeheerder naar een permanente oplossing zoeken. -
Nijmegenaar na 44 jaar tbs vrijgelaten: een van de langste behandelingen van Nederland
Een van de langstzittende tbs’ers van Nederland is vrij. Dat meldt zijn advocaat Tjalling van der Goot. De nu 61-jarige man werd in 1979 veroordeeld voor een poging tot verkrachting.Nijmegen -
week van lentekriebels10
Medewerkers Rutgers bedreigd om les over seks op basisschool, video offline gehaald
Medewerkers van expertisecentrum Rutgers worden volgens de eigen directeur bedreigd, sinds de Week van de Lentekriebels deze week van start ging. Daarin krijgen basisschoolkinderen les over liefde, relaties en seksualiteiten. Na rumoer op sociale media kreeg de stichting Ouders & Onderwijs ‘tientallen telefoontjes’ van bezorgde ouders.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM6
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?