Volledig scherm
De kleine pieterman verstopt zich onder het zand. © -

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee, vrouw met spoed naar ziekenhuis

VIDEOVLISSINGEN - Het aantal giftige kleine pietermannen in de Noordzee neemt toe. Het diertje sloeg vorige week toe op het strand van Knokke waar een vrouw werd gestoken en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. 

In vergelijking met studies van twintig jaar terug is er een vervijfvoudiging van het giftige warmwatervisje in de Noordzee, blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Kust en Zee (VLIZ). De Noordzeegarnaal, een koudwatersoort, is juist met factor vijf afgenomen.

De kleine pieterman hoort eigenlijk helemaal niet thuis in de Noordzee, maar doordat het water opwarmt komt een van de giftigste visjes nu ook hier vaker voor.

,,De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd, twee keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceaan en zeeën. Dit uit zich in allerlei verschuivingen in het voedselweb, met als belangrijkste het wegtrekken van koudwatersoorten en een toename aan dieren en planten afkomstig van de Atlantische Oceaan of zuidelijker”, meldt de VLIZ.

Gestoken

De Antwerpse Isabelle Van Hulle (55) werd vorige week tijdens haar strandvakantie in Knokke gestoken door de kleine pieterman, meldt de Belgische krant HLN. Ze ligt al sinds woensdag in het ziekenhuis nadat ze op een van de stekels ging staan.

Nadat ze werd gestoken kreeg ze ‘een heel erg extreme reactie op het gif van de kleine pieterman.’ Volgens Van Hulle had de chirurg nog nooit zoiets eerder gezien. Haar opgezwollen voeten kregen alle kleuren van de regenboog.

Ze wil strandbezoekers waarschuwen. ,,Mijn kleinkinderen gaan nooit meer zonder watersandalen de zee in of het strand op.”

Wie erop gaat staan, vergaat van de pijn

Het visje is slechts achttien centimeter groot, houdt van warmte en ondiep water en verstopt zich onder het zand. Ook langs de Zeeuwse kust komt de pieterman voor. Wie op de stekels gaat staan, vergaat van de pijn.

Het beste is om meteen met je voet in een badje te gaan zitten met warm water en eventuele stekels met een pincet te verwijderen. Slechts een enkeling krijgt een allergische reactie, zoals sommigen ook krijgen bij een wespensteek. Waarschuw dan meteen een arts.

Het zijn voornamelijk wandelaars of zwemmers die gewond raken doordat ze per ongeluk op het ingegraven visje trappen. Maar ook duikers hebben regelmatig een confrontatie met het gevaarlijke visje. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.