Frietjes bakken in dezelfde olie als waarin eerder kroketten mét gluten gebakken werden, is voldoende om als glutenpatiënt ziek van te worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Frietjes bakken in dezelfde olie als waarin eerder kroketten mét gluten gebakken werden, is voldoende om als glutenpatiënt ziek van te worden. © Shutterstock

Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA

400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.

14 reacties

 • Maarten Kuijpers

  1 maand geleden
  Jk kooper: Je vergelijking gaat mank. Een allergische reactie treedt direct op, overlijden aan kanker niet. In het artikel staat dat ook dat het voor sommige mensen van levensbelang is. Dus in restaurants waren er geregeld incidenten van mensen met een (dodelijke) reactie? Ei, pinda, etc staat ook nog eens los van bewerkt voedsel.
 • gejah nijman

  1 maand geleden
  martin, dat hoeft ook helemaal niet. Best egoïstisch dit. Je kunt vis apart houden met bereiden. Dat is het enige wat ik vraag.
 • Martin De Beer

  1 maand geleden
  wellicht moet je dan niet meer uit eten Gejah want je kan toch niet eisen dat ze speciaal voor jou even een hele steriele keuken gaan opzetten.
 • gejah nijman

  1 maand geleden
  Toch nog even een reactie willie. Blijkbaar snap je het niet helemaal. Iets anders nemen? Dat wil ik toch ook. Maar zolang er geen scheiding van materiaal is, kan ik er niet eten. Ik ben al eens weggegaan bij een restaurant omdat ze dezelfde pannen gebruiken voor de gamba's en vlees. Of frituurvet. Er zijn meer mensen allergisch voor schelp en schaaldieren. Dat is ook een gevaarlijke allergie. Maar blijkbaar interesseert jou dat niet.
 • jk dooper

  1 maand geleden
  En Maarten, vroeger gingen mensen ook niet dood aan kanker toch? Feit is dat ons voedsel in de loop der tijd is veranderd doordat er meer geproduceerd moest worden. Daardoor kunnen dit soort nieuwe ziektes de kop opsteken. En coeliakie is niet zozeer dodelijk, maar om na een restaurant bezoek met darmkrampen en extreme diarree op de wc te zitten is ook geen pretje en elke keer dat iemand met coeliakie gluten binnen krijgt brengt dat schade toe aan hun darmstelsel.