Grapperhaus vraagt met spoed 800 opvangplekken voor vluchtelingen
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Dat deed hij omdat de nood hoog is in de asielketen, laat het ministerie weten.
Grapperhaus deed zijn oproep in het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio’s overleggen. Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties waar nu Afghaanse evacués zitten maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven. Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen zijn nodig, zegt de minister.
Er zijn achthonderd extra plekken nodig ‘op korte termijn’, plus nog eens 1500 ‘die binnen enkele weken operationeel kunnen zijn’, aldus het ministerie. Die laatste categorie zou ‘voor een zo lang mogelijke periode’ beschikbaar moeten komen. Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning.
Meedenken
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de door Grapperhaus aangekaarte problematiek herkennen. ,,Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden”, aldus Bruls. ,,Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier kunnen worden opgevangen.”
Eind augustus deden demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ook al een oproep aan gemeenten en provincies om op zoek te gaan naar opvanglocaties. De asielketen kan het relatief grote aantal asielzoekers niet aan.
Dat komt deels doordat er meer mensen naar Nederland komen dan voorzien, deels door de situatie in Afghanistan en deels door de krapte op de huizenmarkt. Het is moeilijk om voor statushouders een woning te vinden, ook al hebben ze daar recht op. Ze blijven daardoor langer in de opvang dan nodig is.
Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, doet het kabinet een beroep op hen vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio’s. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad: ,,De bestuurders uit het Veiligheidsberaad herkennen de noodzaak die de minister namens het kabinet aangeeft rondom de opvang van vluchtelingen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
We hebben een asielcrisis in Nederland: wanneer mag iemand blijven en wanneer moet je terug?
Het COA windt er geen doekjes om: ‘Nederland stevent af op een maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis.’ Een van de redenen is dat het heel lang duurt voordat iemand weet of hij of zij in Nederland mag blijven. Waarom gaat hier zoveel tijd overheen? -
Kwart van geëvacueerde Afghanen krijgt verblijfsvergunning
Een kwart van de Afghaanse evacués weet inmiddels dat zij asiel krijgen in Nederland. De afgelopen weken kregen 560 Afghanen bericht over hun asielaanvraag. -
Harskampers en Afghaanse evacués voetballen met en tegen elkaar
HARSKAMP - De taal van sport is universeel en voetbal is misschien wel de geliefdste sport van allemaal. Reden genoeg voor een groep Afghaanse evacués en Harskampers om samen een balletje te trappen in sporthal De Spil. -
oproep
Wie redde jou uit de brand tijdens de staking van het streekvervoer?
Vijf dagen lang staken de chauffeurs in het streekvervoer. Stakingen zorgen vaak voor overlast - een belangrijk tentamen, een ziekenhuisbezoek of een uitvaart kan op de tocht komen te staan. Gelukkig staan er in tijden van nood altijd redders op. Wij zijn naar hen op zoek. Welke creatieve oplossingen heb jij bedacht om deze week alsnog van A naar B te komen? Wie redde jou uit de brand? Stuur hieronder je verhaal in en wie weet zie je jouw inzending binnenkort terug op deze site of in de krant. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
PREMIUM8
We móéten praten over dienstplicht, zegt defensie-expert: ‘Komt in Oekraïne ook op mankracht aan’
De oorlog in Oekraïne zorgt dat het inderdaad tijd is om de dienstplicht nieuw leven in te blazen. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee, nadat het CDA dit weekend liet weten voor te zijn. ‘In de oorlog in Oekraïne komt het ook aan op mankracht.’ -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.