Volledig scherm
De politie had moeite de demonstratie bij het stadhuis in de hand te houden © Marnix Schmidt

Grimmige sfeer door Pegida achter stadhuis

Het was dinsdagavond lang vriendelijk achter het oude Utrechtse stadhuis, maar toen een groep fanatieke aanhangers van Pegida zich meldde, sloeg de stemming snel om.

De politie had soms de nodige moeite om de tegenstanders van een noodopvang in Overvecht in de hand te houden. In het stadhuis vergaderde de gemeenteraad over de opvang van 400 vluchtelingen in de Utrechtse wijk. De raad ging ermee akkoord.

De sfeer werd grimmig, toen een groep van 25, 30 mensen het plein achter het stadhuis opliep. Al snel was EO-verslaggever Danny Ghosen het slachtoffer. Hij werd door enkele agenten beschermd tegen agressieve tegenstanders van vluchtelingen, van wie hij niet mocht filmen.

Charge
De politie te paard voerde even later een charge uit, toen een fietser de groep uitdaagde. Hij riep: 'Nu geen racisme, toen geen racisme, nooit racisme'. De groep vloog achter de fietser aan, maar werd door vier agenten te paard terug naar het plein geleid.

Er ontplofte even na halftien een enorme vuurwerkbom die in de raadzaal te voelen was. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Enkele supporters van de Bunnik-side, de fanatieke aanhang van FC Utrecht, voerden ook actie. ,,Maar,'' zo stelde één van hen. ,,Dit heeft helemaal niets met voetbal te maken. Deze jongens komen op voor hun stad. Daarvoor zijn ze hier.''

Overvechter Jacco, 'liever geen achternaam', baalde van zijn buurtgenoten. Hij had veel meer demonstranten uit de wijk verwacht. ,,Dit is teleurstellend. Veel mensen blijven liever thuis. Maar als het azc er toch komt, is het 'ach en wee'. Je moet hier je stem laten horen. Ik ben ook tegen een kleiner aantal. Er wordt niet naar ons geluisterd. Dat neem ik de gemeente kwalijk.

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.