Grond onder Paleis het Loo vol met archeologische schatten

videoEen Romeinse munt, de fundering van een laat 17e eeuwse fontein en aardewerk van vierduizend jaar oud. De grond onder het Bassecour van Paleis Het Loo blijkt vol archeologische vondsten te liggen. De komende weken gaan archeologen aan de slag om de sporen van vroegere bewoning op te graven, vast te leggen en schoon te maken. 

,,Bij het graven van een paar proefsleuven troffen we direct al heel veel sporen aan’’, vertelt Martin Schabbink van archeologisch bureau RAAP. De komende zes weken pluist hij, met  een team van vier medewerkers, de grond onder het voorplein voor de hoofdingang van Paleis Het Loo uit. ,,Een scherf van een 'knikwandpot', een loden rioleringspijp en veel scherven van wijnflessen en glazen hebben we bijvoorbeeld gevonden. Maar ook deze Romeinse munt, hij moet zelfs nog schoongemaakt worden. Dit is best wel bijzonder, de munt komt uit de tweede eeuw na Christus.’’ Dat is bij lange na niet de oudste vondst die de archeologen hebben gedaan, ook scherven van aardewerk uit de Vroege  of Midden Bronstijd, zo’n tweeduizend jaar voor Christus, liggen onder het plein voor het paleis.

  1. Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’
    PREMIUM

    Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’

    Een recent door de politie gevonden video toont een brede grijns op het gezicht van Cumali A. uit Steenwijk. Heike Celik kan die beelden niet verdragen. Ze maken haar ziedend. A. is veroordeeld voor het wurgen van haar dochter Denise in 2004. Maar de Steenwijker is voortvluchtig. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan deze zaak denk”, zegt de moeder die drie kinderen verloor.