Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Groot datalek bij Jeugdzorg: dossiers van 3000 kinderen betrokken’

Door een fout bij het Utrechtse Bureau Jeugdzorg zijn gevoelige dossiers van meer dan drieduizend kinderen gelekt. In de stukken staan pijnlijke details over problematiek en behandelingen. De dossiers liggen niet op straat, maar twee klokkenluiders konden ze wel bemachtigen. 

Dat meldt RTL Nieuws vanmiddag. In de stukken staat informatie over stoornissen, misbruik en zelfmoordpogingen. RTL kreeg de dossier van twee klokkenluiders die zo willen waarschuwen voor de uiterst slordige omgang met zulke gevoelige gegevens in de zorgsector. Het zou gaan om 3278 dossiers van bijna 3000 kinderen. ,,Als deze dossiers op straat komen te liggen en bijvoorbeeld op school worden verspreid, kan dat vreselijke gevolgen hebben voor deze toch al kwetsbare doelgroep”, stellen experts.

Oude website

Het lek ontstond toen Bureau Jeugdzorg Utrecht van naam veranderde en de oude website niet beveiligd heeft afgesloten. De tipgevers konden de oude website overnemen en zo de mails ontvangen die bestemd waren voor werknemers die nog aan de site gekoppeld waren. De voorzitter van Jeugdzorg zegt maatregelen genomen te hebben, en biedt zijn excuses aan. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het incident ‘heel naar'. 

Datalekken

Het aantal datalekken stijgt de laatste jaren. Vorig jaar stond de teller op 21.000 gemelde datalekken, een record. In 2017 werden er nog 10.000 datalekken gemeld, het jaar ervoor slechts 5849. De incidenten variëren van grote gevoelige lekken - zoals bij hotelketen Marriott - tot gemeentepost waar per abuis een BSN-nummer op de envelop vermeld stond. AP-voorzitter Aleid Wolfsen noemde het eerder ‘schokkend’ om te merken hoe slecht gegevens soms beveiligd zijn. 

De sectoren waar de meeste gevoelige gegevens op straat kwamen te liggen, zijn zorg en welzijn, het openbaar bestuur (gemeenten) en financiële dienstverlening. 

Volledig scherm
© AD
  1. Vriendinnetjes rouwen om doodgestoken Megan (15): ‘Haar vriend was altijd jaloers’
    PREMIUM

    Vriendinne­tjes rouwen om doodgesto­ken Megan (15): ‘Haar vriend was altijd jaloers’

    Een vrolijk tienermeisje met een hart van goud. Helemaal gek van Feyenoord, dol op dure kleding en áltijd in voor gezelligheid. Drie goede vriendinnen die Megan (15) door en door kennen komen superlatieven tekort wanneer ze hun maatje in een paar zinnen omschrijven. Door een vreselijk drama moeten zij de rest van hun leven hun vriendin missen ‘omdat iemand iets vreselijk absurds heeft gedaan’.