Volledig scherm
Mooie lucht in Geldrop. © Rob Engelaar

Grote ‘saharawolk’ boven ons land, er kunnen buien met zand gaan vallen

Een grote wolk met Saharazand hangt boven ons land. Zuidelijke wind neemt woestijnzand uit het noorden van Afrika mee naar Europa. Vanavond kan dat een mooie zonsondergang opleveren. Maar ook, als er morgen buien gaan vallen, stoffige tuinmeubelen. 

,,In het noordoosten van het land is het zonnig, daar krijgt de zand- of stofwolk geen vat. In het zuidwesten zie je al dat er sluierbewolking is, daar hangt het zand in de lucht’’, zegt Wilfred Janssen van Weerplaza. In Noord-Afrika stond er de afgelopen dagen stevige wind, die met woestijnzand en al nu deze kant op komt, legt hij uit. 

Auto's

Het zand zit op grote hoogten in de atmosfeer. Vanavond kan het, vanwege afbreking en verstrooiing van het licht, zorgen voor een mooie avondlucht. Morgen kan het samen met wat regendruppels naar beneden komen. Dat betekent: ‘stoffige’ auto's en tuinmeubelen. Poetsen dus.

Het zand zorgt niet voor een slechte luchtkwaliteit. Donderdag trekt de wind met Saharastof weer Nederland uit. 

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict, werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.