ANP
Volledig scherm
© ANP

Grote steden vragen kabinet om landelijke feestdag afschaffing slavernij

Een nationale feestdag op 1 juli, een landelijk onderzoek naar het koloniaal verleden en een bureau dat racisme en discriminatie bestrijdt: de vier grote steden vragen het nieuwe kabinet om meer betrokkenheid bij het thema slavernijverleden.

18 reacties

 • Robbert Scholten

  1 maand geleden
  Volstrekt belachelijk,vervelend en niet goed te praten , maar er zijn wel ergere dingen,bovendien was de hele maatschappij toen zo ingericht dat niet alleen slaven het niet zo goed hadden maar 90% van de bevolking,zometeen komen we nog uit bij de batavieren, hou toch op met die flauwekul
 • Sylvia Keijzers

  1 maand geleden
  Laten we eerst maar de bestaande slavernij aanpakken en als die uit de wereld is, gaan we mondiaal een feestje bouwen! Kunnen de huidige slaven ook meedoen!
 • Jan Evers

  1 maand geleden
  Dit voorstel is een verkrachting van de geschiedenis en van de tijdsgeest waarbinnen dit plaats vond! Bovendien leert historisch onderzoek dat 'zwart Afrika' dit zelf initieerde als ruilhandel voor goederen! Blijkbaar horen dit soort (domme) initiatieven bij de 'diversiteit campagne', wat een kunstmatige aanzet is voor 'gelijkheid'. Als Nederlanders hoeven en moeten we ons geen complex laten aanpraten voor handelingen die in die tijd gemeen goed waren.
 • M Schilderink

  1 maand geleden
  Hoezo afschaffing slavernij ! Is het nu niet zo dat de werkende betaald voor de vroegere " slaven" omdat ze alleen hun hand maar op hoeven te houden om het geld binnen te krijgen.
 • Paul David

  1 maand geleden
  Het verlies van zelfrespect in Nederland neemt akelige vormen aan.
 1. VS viert voor het eerst einde slavernij als nationale feestdag, ook in Nederland kleine stappen gezet

  VS viert voor het eerst einde slavernij als nationale feestdag, ook in Nederland kleine stappen gezet

  Juneteenth was gisteren voor de eerste keer in de Verenigde Staten een nationale feestdag. Er wordt gevierd dat op 19 juni 1865 tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen in Texas te horen kregen dat ze vrij waren. Voor veel witte Amerikanen was dit een onbekende viering, totdat de Amerikaanse president Joe Biden woensdag een wetsvoorstel tekende om van Juneteenth een nationale feestdag te maken.