Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart
Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe zijn rood geworden op de kaart van coronagevallen in Europa. Daarmee staat nu heel Nederland op het een na hoogste waarschuwingsniveau. De vier provincies waren oranje, maar gaan omhoog door de snelle stijging van het aantal positieve tests.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
Limburg gaat volgende week waarschijnlijk naar donkerrood, het hoogste niveau. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat niveau. Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 5351 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.
Gereformeerd
Ook Gelderland en Overijssel zouden volgende week donkerrood kunnen kleuren. Zeeland is qua besmettingen de vierde provincie van het land geworden. In de afgelopen twee weken zijn 382 op elke 100.000 Zeeuwen positief getest, bijna 82 procent meer dan bij de kaart van vorige week. Vooral in de overwegend gereformeerde gemeente Tholen schiet het aantal positieve tests omhoog.
Ook in andere landen stijgt het aantal besmettingen. Zo gaat Wallonië van rood naar donkerrood. In Duitsland zijn, net als in Nederland, de laatste regio’s rood geworden en is het hele land nu rood. Spaans Baskenland gaat van oranje naar rood en Frankrijk is van deels groen naar helemaal oranje gegaan.
De landen in Oost- en Midden-Europa tellen, net als in de afgelopen weken, de meeste besmettingen. Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen zijn volledig donkerrood. Ook in Polen, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk gaan de waarschuwingskleuren omhoog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
gerrit van de kamp
Slachtoffer bemoeide zich met onderzoek naar wangedrag politietopman: ‘Vooropgezet plan’
Eén van de vrouwen die voormalig ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft zich actief met het verloop van het onderzoek bemoeid. Het gaat om de huidige vrouwelijke directeur van de politiebond, staat in een rapport van een externe commissie, in handen van deze site. Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries stelt dat de onafhankelijkheid van het onderzoek - dat veel weg heeft van de kwestie-Arib - op het spel staat. -
PREMIUMcolumn4
Ik zie nergens leerlingen schuimbekkend op de grond liggen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen
De nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en kroongetuige Nabil B. kunnen op grond van de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de staat aansprakelijk stellen voor immateriële en materiële schade, stelt topadvocaat Geert-Jan Knoops tegen deze site. Het uitgelekte conceptrapport zou uitwijzen dat politie en justitie veel steken hebben laten vallen op het gebied van beveiliging. ,,Dit kan zeker als basis dienen voor verdere juridische stappen.” -
Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM6
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
PREMIUM7
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.