Volledig scherm
PREMIUM
© Bart Hoogveld

Herkenbaar? De zeven smoezen om niet te hoeven fietsen

fietstest 2019Tuurlijk, er zijn voldoende excuses om de fiets te laten staan. Daartegenover staan altijd betere argumenten om wél op te stappen, al dan niet op een e-bike of speed pedelec.

Smoes 1: ‘De auto is sneller’
Het ligt er net aan welk traject je kiest, maar voor stedelijke omgevingen geldt dat steeds minder. Om het milieu te ontzien en het dichtslibben van het stadscentrum een halt toe te roepen, komen steden in hoog tempo met autowerende maatregelen en 30 kilometerzones. Aan de andere kant investeren ze juist fors in fietspaden en ‘fietssnelwegen’: brede, vrijliggende fietspaden zonder stoplichten.

Neem vooral eens de proef op de som: rijd in de spits van de rand van Rotterdam, Den Haag, Utrecht of een willekeurige andere stad per auto naar het centrum. Neem de volgende keer de fiets, terwijl je de tijd bijhoudt. Grote kans dat de fiets sneller is, zeker als het een e-bike is.

Ook de combinatie openbaar vervoer en ov- of deelfiets is op veel stedelijke trajecten sneller dan de auto.

  1. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?