Volledig scherm
PREMIUM
Thomas Baur, directeur van De Bandjesfabriek. © Rob Voss

Het cassettebandje is terug, ja echt

Je gelooft het niet: het cassettebandje is weer populair. Vorig jaar bracht de enige producent die er nog is in Nederland, de Bandjesfabriek, er ruim 21.000 op de markt, vijf keer meer dan in 2013. Maar waaróm? 

Dat de lp, het vinyl, in het digitale tijdperk een comeback maakte en niet meer is weg te denken uit het aanbod van geluidsdragers, is nog wel te snappen: die mooie hoes, het geluid, dat nostalgische gekraak van de naald op de plaat. Maar het cassettebandje? Dat stomme plastic dingetje met z’n ruizige geluid en goedkope uitstraling? Die had je toch alleen maar om je muziek in zelfgekozen volgorde af te luisteren. En voor in je walkman. En de auto. En om je eigen stem op te nemen. En...

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.