Het coronanieuws van zondag 10 mei: bijlezen in één minuut
De stroom aan nieuwsberichten over het coronavirus is amper bij te benen. In dit artikel brengen we het belangrijkste nieuws van vandaag in een kort overzicht.
Delen per e-mail
Cijfers
In de afgelopen 24 uur zijn officieel 18 mensen overleden aan het virus. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 5440 mensen overleden die besmet waren met corona. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 22 tot 11.307. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM noemt het aantal Covid-19 patiënten in een asielzoekerscentrum in Sneek ,,opvallend’'. Daar maakte de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Fryslân eerder deze week melding van zeker 22 positieve gevallen.
Intensive Care
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is gedaald met 34 in de afgelopen 24 uur. Er liggen op dit moment nog 507 patiënten met het coronavirus op de intensive cares. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) die zondag bekend zijn gemaakt.
Er liggen daarnaast 418 niet-coronapatiënten op de IC. Dat zijn 32 minder dan de voorgaande dag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Met deze afname is de landelijke IC-bezetting nu op het normale niveau. Daarnaast zien we opnieuw een daling van het aantal corona-opnames buiten de IC naar 1054.”
Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 492 in Nederland, 34 minder dan gisteren. En 15 in Duitsland, hetzelfde aantal als gisteren. Het aantal coronaopnames buiten de IC bedraagt 1054. Dat zijn er 78 minder dan gisteren. De afgelopen 24 uur is er 1 verplaatsing geweest tussen de regio’s.
Toespraak Boris Johnson
Premier Boris Johnson roept zondagavond de Britten op waakzaam te blijven in de strijd tegen het gevreesde coronavirus en dringt niet meer aan op thuisblijven. Britse media melden dat hij om 20.00 uur (onze tijd) de bevolking toespreekt over maatregelen die heel geleidelijk een einde moeten maken aan de lockdown. Hij zou dan de huidige opdracht van de regering, ‘blijf thuis’, laten vallen en oproepen ‘waakzaam’ te blijven, om zo het virus onder controle te houden en te voorkomen dat er mensen aan sterven.
De premier wil dat de economie weer op gang komt en stelt voorwaarden om ondernemingen weer te openen. Ook lanceert hij volgens de BBC een nieuw waarschuwingssysteem waarmee de ontwikkeling van besmettingen in Engeland snel in kaart moet worden gebracht. Dit alarmsysteem zou helpen plaatselijk maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het virus. Het systeem zou draaien om vijf fasen, die elk een eigen kleur hebben. De rode vijfde alarmfase is dan de gevaarlijkste. Het land zou zich nu in fase 4 bevinden. Het systeem is gebaseerd op alarmfases die eerder zijn ingevoerd om tegen terrorisme te waarschuwen.
Boetes jongeren
Vooral jongeren kregen de afgelopen weken een boete voor samenscholen of niet voldoende afstand houden. Vooral de vrees voor een strafblad houdt hen flink bezig. ,,Deze boete is nog niet binnen, maar ik ga hem aanvechten’', zegt een bekeurde. Lees het hele verhaal hier: Vier jonge corona-overtreders aan het woord.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Haagse Dave’ urenlang gebrandmerkt en getatoeëerd, jarenlange celstraf geëist
Twintig maanden lang zweeg Hendrik H. (34) over zijn rol bij een schokkende zaak uit mei 2019. Daarbij was een man uit Den Haag urenlang vastgehouden in een woning in Almelo waar hij zou zijn gemarteld. H. nam vandaag in de rechtbank het woord: hij was weliswaar een tijdlang in het huis aan de Pijlkruidstraat geweest, maar hij ontkende betrokkenheid bij de mishandeling. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
Interview Schiffmacher bundelt tatoeagekunst: Ik heb een zeemanshuid uit 1850 op sterk water
Zijn hele leven lang is tattookoning Henk Schiffmacher druk geweest met het verzamelen van bijzondere topstukken in zijn vakgebied. Een deel van zijn verzamelwoede is nu verschenen in een vuistdik magnum opus. -
PREMIUM
interview Jesse (21) is ‘aanstichter’ van rellen in Kanaleneiland: ‘Met Snapchat kan ik de hele stad sturen’
De 21-jarige Jesse* ligt in bed te slapen als de politie zijn deur intrapt, hem uit bed trekt en arresteert. Volgens het Openbaar Ministerie is hij een van de aanstichters van de rellen die afgelopen zomer een week lang de stad teisterden. Via zijn Snapchat-account Utrecht Nieuws deelde de Nieuwegeiner een oproep met zijn 40.000 volgers om massaal naar Kanaleneiland te komen. ,,Ik wilde alleen laten zien wat er in de stad speelt.” -
PREMIUM
Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?
Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’.
-
PREMIUM
De vader van onze schoondochter vertelt mijn man schuine moppen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Eén persoon op bezoek wakkert ongehoorzaamheid aan: ‘Dit gaan we niet doen’
Alle aandacht ging de afgelopen dagen naar de avondklok, maar het aangescherpte dringende advies voor bezoek thuis is voor veel mensen veel ingrijpender. Eén persoon per dag is sinds gisteren het maximum. Maar dat wakkert bij velen de burgerlijke ongehoorzaamheid aan. Want moeten opa’s en oma’s nu loten om hun kleinkinderen nog te kunnen zien? -
Veiligheidsberaad: Niet iedereen op straat wordt standaard gecontroleerd
De handhaving van de avondklok is een sluitstuk, het is vooral aan de mensen zelf om alle maatregelen op te volgen. Dat laat het Veiligheidsberaad weten, het overlegorgaan van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio.