Sneeuw op de Arnhemse Geitenkamp, vastgelegd door Gelderlander-bezorger Sjoerd.
Volledig scherm
Sneeuw op de Arnhemse Geitenkamp, vastgelegd door Gelderlander-bezorger Sjoerd. © Eigen foto

Het heeft gesneeuwd! Oost-Nederland onder wit laagje, waarschuwing voor gladheid

Wie de gordijnen vanochtend opent, heeft kans een witte wereld te zien. Het heeft afgelopen nacht namelijk gesneeuwd en op meerdere plaatsen in Oost-Nederland is een laagje blijven liggen. Leuk, maar ook potentieel gevaarlijk. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd.

Gisteren liet meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza het al doorschemeren: er was winterse neerslag op komst. Vanochtend bleken die woorden niet voor niets. Onder meer op de Veluwe viel een laagje sneeuw. 

Gladde wegen

Vanwege de sneeuwval waarschuwt het KNMI voor gladheid op de weg. Voor Overijssel en Gelderland is code geel afgekondigd, net als voor Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. ,,Door de koude drab kan de temperatuur aan de grond dalen richting vriespunt waardoor plaatselijk gladheid ontstaat’’, voorspelde Eijke gisteren al.

Het weerinstituut adviseert weggebruikers hun rijstijl aan te passen: ‘Alle verkeersdeelnemers kunnen hinder ondervinden. Pas je rijgedrag aan en volg weerberichten en waarschuwingen’.

Een automobilist op de snelweg A73 bij Vierlingsbeek raakte vanochtend rond 05.45 uur van de weg. De brandweer verleende hulp, de bestuurder bleef ongedeerd.

Het gebied met regenval en (natte) sneeuw trekt oostwaarts. Aan het begin van de ochtend verlaat het neerslaggebied het zuidoosten. 

Opnieuw sneeuw?

De sneeuw die nu is gevallen zal vrij snel weer verdwijnen, aangezien de temperatuur vanmiddag oploopt naar maximaal 6 à 7 graden. Toch kan het later op de dag nog een keer wit worden door een enkele winterse bui.

Donderdag is er bovendien opnieuw kans op sneeuwval, maar dit beperkt zich naar verwachting tot het zuiden van het land.

Een auto raakte vanochtend mogelijk door gladheid van de weg op de A73 bij Vierlingsbeek.
Volledig scherm
Een auto raakte vanochtend mogelijk door gladheid van de weg op de A73 bij Vierlingsbeek. © SK-Media
Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP