Volledig scherm
Ouderen van een zorgcentrum in het Rotterdamse Crooswijk genieten van het zomerse weer (archieffoto). © ANP

Hitteadvies aan ouderen: kijk uit met medicijnen

Vier op de vijf ouderen die medicijnen gebruiken weten niet dat de hitte de werking van die middelen kan beïnvloeden. Dat meldt het Rode Kruis na eigen onderzoek onder 75-plussers.

Volgens de hulporganisatie kunnen medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziektes of diabetes bij hoge temperaturen zoals deze week een andere uitwerking op het lichaam hebben dan normaal, bijvoorbeeld op de temperatuur. Door de hitte kan het ook zo zijn dat ouderen hun plastabletten een paar dagen niet hoeven te slikken.

Slechts vijf procent van de ouderen zegt maatregelen te nemen om te controleren of ze de medicatie verantwoord innemen. Bijvoorbeeld door de bijsluiter te lezen of langs te gaan bij de huisarts of apotheek. ,,Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. Die kan aanraden het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc in Nijmegen.

Meer drinken

Zo'n 84 procent van de ouderen zegt te weten hoe zij hun woning koel moeten houden. De meeste 75-plussers beseffen ook dat ze meer dan twee liter water per dag moeten drinken, maar minder dan de helft doet dit ook daadwerkelijk.

Het Rode Kruis roept de ouderen op om te blijven drinken, ook als ze geen dorst hebben: ,,Juist voor ouderen is dit belangrijk, omdat de dorstprikkel bij hen minder is.” De hulporganisatie vraagt familie en kennissen om de komende dagen een extra oogje in het zeil te houden.

Deze ouderen genieten van waterpret tijdens warme dagen: