Heet, heter, heetst. Het record is verbroken.
Volledig scherm
Heet, heter, heetst. Het record is verbroken. © Shutterstock

Hitterecord van 38,6 graden verbroken in Gilze-Rijen

Het is sinds 1944 niet meer zó warm geweest als vandaag. Het hitterecord van 38,6 graden Celsius, dat op 23 augustus 1944 werd vastgelegd door een huisarts in Warnsveld (bij Zutphen), is verbroken. Om 15.00 uur uur werd het in Gilze-Rijen 38,8 graden. 

Omdat het hier om een officieel weerstation gaat, is met zekerheid te zeggen dat het record is verbroken. Niet alleen het landelijke temperatuurrecord is verbroken, ook het officiële temperatuurrecord, het officiële maandrecord en het landelijke maandrecord zijn verbroken. 

Tussen de 35 officiële weerstations in ons land werd het vandaag een echte wedstrijd. Wáár wordt het warmterecord gebroken en hóe warm wordt het daar? Meteorologen van Wageningen sloten weddenschapjes af met elkaar en hier en daar het weer zelfs een beetje beïnvloed. 

Dat het vandaag tot een nieuw record zou komen, at dlag bij de weermannen van Weerplaza al in de voorspelling. Vooral het afgelopen uur steeg de temperatuur zo hard dat het een kwestie van wachten was voordat het zo ver zou zijn. ,,Het kwik gaat vandaag soms met sprongen van 0,3 tot 0,4 graden in 10 minuten omhoog”, vertelde Ben Lankamp van Weerplaza. Hij sluit daarbij niet uit dat het nog warmer kan worden vandaag.

De zomer van ‘44

Het heeft uiteindelijk 75 jaar geduurd voordat we in Nederland weer temperaturen hóger dan de bekende 38,6 graden meemaakten. Maar hoe ging het er in 1944 aan toe? Wat voor zomer beleefde ons land toen, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog? ..De zomer van 1944 was qua weer eigenlijk helemaal niet bijzonder”, weet weerstatisticus Klaas Ybema. ,,Alleen in augustus was er een hele warme periode van negen dagen, met de befaamde uitschieter op de 23e.”

De zomer van 1944 als geheel zou in het licht van de huidige opwarming zelfs tamelijk koel gevonden worden, zegt Ybema. Over juni tot en met augustus kwam de gemiddelde temperatuur uit op een magere 16,3 graden. 

Welke records kunnen er verbroken worden?
Volledig scherm
Welke records kunnen er verbroken worden? © Weerplaza