Volledig scherm
© thinkstock

Hoe loopt het af met moeder die haar kind afstond?

De moeder die haar kind afstond via de stichting die vondelingenkamers in Nederland faciliteert, hangt mogelijk een straf boven het hoofd. De politie onderzoekt de zaak. Anoniem je kind afstaan is in Nederland strafbaar. Of de moeder in deze kwestie op een straf kan rekenen, wordt onderzocht.

Quote

We hebben ervoor gezorgd dat het kindje op een veilige plek bij een pleeggezin is geplaatst. Maar er zijn nog heel veel vragen

Richard Bakker - Woordvoerder Raad voor de Kinderbescherming

Drie keer eerder werd de noodlijn van Stichting Beschermde Wieg gebeld die moeders helpt op het moment dat ze hun kind te vondeling willen leggen. En drie keer eerder wist een vrijwilliger van de Beschermde Wieg de moeder er van te overtuigen om zelf voor haar baby te blijven zorgen. Maar deze keer liep het anders.

De aanstaande moeder, die op het punt van bevallen stond, belde in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van de stichting. Een vrijwilliger schakelde daarop een verloskundige in die het kind gezond ter wereld bracht en overbracht naar het Martini Ziekenhuis in Groningen. De moeder liet haar naam achter bij de verloskundige.

Veel vragen
De Raad voor de Kinderbescherming werd vrijdagochtend geïnformeerd over de boreling. ,,We hebben ervoor gezorgd dat het kindje op een veilige plek bij een pleeggezin is geplaatst. Maar er zijn nog heel veel vragen", vertelt woordvoerder Richard Bakker. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, kan hij nu nog niet vertellen wat voor een consequenties dit geval heeft voor de toekomst en voor de vondelingenkamers in Nederland. Tot nu toe werden de kamers die in Middelburg, Papendrecht, Groningen en Oudenbosch niet gebruikt en ook dit keer ging het kind eigenlijk niet fysiek door die kamer. ,,Het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. We moeten eerst het plaatje compleet hebben."

Scroll verder na de foto

Volledig scherm
De vondelingenkamer in Papendrecht met een wieg en folders met informatie in verschillende talen. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten.
Quote

Het was een warme overdracht van hand tot hand

Kitty Nusteling - Stichting Beschermde Wieg

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Groningen laat weten dat de politie zich op dit moment bezighoudt met het onderzoek. ,,Hieruit zal moeten blijken of er over wordt gegaan tot vervolging", aldus Manon Hoiting van het OM in Groningen. Een kind te vondeling leggen is in Nederland strafbaar. Wanneer een moeder dit doet, kan dat volgens de woordvoerster zelfs strafverzwarend werken. De maximum straf die er op staat is 4 jaar en zes maanden.

'Warme overdracht'
Of de moeder in dit geval ook daadwerkelijk vervolgd kan worden is nog maar de vraag. Volgens Kitty Nusteling van de Stichting Beschermde Wieg is het kind technisch gezien niet eens te vondeling gelegd. ,,Het was een warme overdracht van hand tot hand." Ook Kerstin van Tiggelen van NIDAA (Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen) acht het zeer onwaarschijnlijk dat de moeder wordt vervolgd, hoewel anoniem afstanddoen in Nederland strafbaar is. ,,Het kind is niet in hulpeloze toestand achtergelaten."

Quote

Pleegou­ders hebben enkel hun goede burger­plicht gedaan

Kerstin van Tiggelen - Woordvoerster NIDAA

Bovendien benadrukt Van Tiggelen dat de moeder al haar gegevens heeft achtergelaten. Iets wat belangrijk is omdat zo het kind als het 16 jaar is op zoek kan gaan naar zijn of haar biologische moeder. Ook de mensen die de zuigeling hebben opgevangen, hoeven volgens Van Tiggelen te vrezen. ,,Zij hebben enkel hun goede burgerplicht gedaan."

Onveranderd
Hoewel het kind in dit geval dus op latere leeftijd kan achterhalen wat zijn achtergrond is, blijft de Kinderbescherming fel gekant tegen de vondelingenkamers. Daar kunnen moeders hun kind geheel anoniem achterlaten, iets waar nu dus geen sprake van is. Volgens woordvoerder Bakker heeft ieder kind het recht heeft om zijn achtergrond te weten. ,,We zijn onveranderd in dit standpunt. Het belangrijkste is dat een kind later weet waar het vandaan komt. Uit onderzoek blijkt dat een kind op latere leeftijd er ernstig onder kan leiden wanneer de afkomst onbekend is."