Luchtfoto eind maart van de ongewoon rustige snelweg A1 ter hoogte van Muiden.
Volledig scherm
PREMIUM
Luchtfoto eind maart van de ongewoon rustige snelweg A1 ter hoogte van Muiden. © ANP

Hoe ons reisgedrag sinds corona drastisch veranderde in vijf grafieken

Waar jongeren hun reisgedrag massaal aanpasten, gaan ouderen weer net zo vaak de weg op als voor de coronacrisis. Ook zijn we de laatste weken fors meer gaan winkelen en neemt het verkeer op onze snelwegen sterk toe. Nu het slot er langzaam af gaat, komt Nederland weer op gang. Hoe ons reisgedrag drastisch veranderde in vijf grafieken.

‘Op de weg terug’, kopte het AD afgelopen woensdag na de persconferentie van minister-president Mark Rutte. Ons land gaat langzaam van het slot af en dat is te merken op de weg: we gaan weer massaal naar de winkel, huisarts of tandarts en het wordt drukker op de snelwegen.

Onderzoeksbureau DAT.Mobility bracht op verzoek van deze site ons reisgedrag in beeld. Dat doen zij middels het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), waarbij de verplaatsingspatronen worden geanalyseerd van ruim 5000 mensen die dagelijks samen bijna 15.000 reizen afleggen. 

Autoverkeer fors afgenomen

Het autoverkeer (op alle wegen) daalde in Nederland nooit eerder in de geschiedenis zo hard als tijdens het begin van de coronacrisis. ,,Waar we tijdens de kredietcrisis zagen dat het geleidelijk minder druk werd op de weg, ging het tijdens corona heel abrupt”, ziet data-expert Sander Van der Drift van DAT.Mobility.

Tussen de verschillende regio’s in Nederland zit nauwelijks verschil. ,,We zien alleen dat de verkeersdrukte in Brabant en Limburg tussen 8 en 15 maart een stuk sterker daalde dan in het rest van het land, maar daarna volgden ook de andere provincies.”

 Waar gaan we wél naartoe?