Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in jouw omgeving? Check het hier
videoEen applicatie die je in één oogopslag laat zien hoe het coronavirus zich in jouw buurt - of de plek waar je naartoe wilt - ontwikkelt? Die was er nog niet. Maar nu wel: Coronalocatie.
Coronalocatie laat een kaart van Nederland zien, met daarop oplichtende of uitdovende brandhaardjes, die symbool staan voor de mate waarin het virus op verschillende plekken in het land actief is. De tool is vanaf nu exclusief te raadplegen op de site en app van het AD en de regionale dagbladen van DPG Media, zoals De Gelderlander en het Brabants Dagblad.
De applicatie doet precies waar het coronadashboard van de overheid niet in slaagt, zegt bedenker en ontwikkelaar André van der Veen. ,,Het geeft je antwoord op de vraag: hoe zit het met corona in mijn eigen buurt? Wordt het erger, wordt het minder? Ik miste zo'n tool vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen begon te slaan. Toen ben ik hem maar zelf gaan ontwikkelen.”
Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken
De applicatie werkt het best op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Werkt de kaart helemaal niet op mobiel? Klik dan hier.
Situatie
Coronalocatie laat op elke plek in Nederland zien hoe het coronavirus zich de voorbije week ontwikkeld heeft. De gebruiker ziet die ontwikkeling van het virus in een straal van 2,5 kilometer om zich heen, niet belemmerd door geografische grenzen van bijvoorbeeld een gemeente of een veiligheidsregio. ,,Mensen hebben niet zoveel aan het aantal besmettingen per 100.000 mensen in hun veiligheidsregio", zegt Van der Veen. ,,Je wil gewoon weten hoe de situatie is waar je bent, of op de plek waar je naartoe gaat.”
Voor iemand die aan de rand van een bepaalde gemeente woont - neem Amstelveen-Noord - worden dus ook besmettingen in een buurgemeente - in dit geval Amsterdam-Zuid - meegenomen.
De applicatie maakt gebruik van de meest actuele besmettingscijfers per gemeente van het RIVM, gecombineerd met CBS-gegevens over de bevolkingsdichtheid van iedere plaats in Nederland.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Corona-uitbraak
Neem een gemeente als Utrecht: daar zal Coronalocatie aan een dichtbevolkte wijk als Overvecht, waar veel flats staan, door die berekeningswijze meer coronabesmettingen 'toebedelen’ dan aan het dorpje Haarzuilens, waar maar amper 500 mensen wonen.
Dat klinkt natuurlijk best logisch, want in het drukke winkelcentrum van Overvecht is de kans groter dat je in het gedrang in aanraking komt met een coronapatiënt dan in de lommerrijke straten van Haarzuilens.
Maar wat als er in dat dorpje toevallig een flinke corona-uitbraak aan de gang is? ,,In dat geval klopt de informatie die je krijgt niet helemaal”, erkent Van der Veen het belangrijkste minpunt van Coronalocatie. ,,Maar hoe dan ook: je krijgt in 99 procent van de gevallen een betere en veel concretere indicatie dan je nu krijgt van de overheid.”
De ontwikkelaar doet om zijn applicatie te perfectioneren een hartgrondige oproep aan het RIVM: ,,Geef de informatie van het aantal besmettingen per postcodegebied vrij. Alleen de vier cijfers, zonder de letters. Dan breng je de privacy niet in gevaar, en geef je burgers wel de informatie die ze nodig hebben om beslissingen te nemen. In postcodegebieden met heel weinig adressen zou je er uit privacy-overwegingen nog voor kunnen kiezen om twee gebieden samen te voegen. Ik heb veel ervaring met dit soort gegevens, en ik weet dat het voor het RIVM een eitje is om de gegevens wel beschikbaar te maken.”
Van der Veen wijst op een fragment van een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarin stelt WHO-directeur Mike Ryan dat iedere burger de juiste gegevens tot zijn beschikking moet hebben om te weten waar het coronagevaar dreigt, en waar niet. ,,Onze applicatie kan die informatie geven. Het is als een soort weerkaart, maar dan voor corona. Als je naar buiten gaat, wil je ook weten of het gaat regenen, of hoe warm het is. In deze tijd wil je ook weten hoe het met de coronabesmettingen zit.”
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Code geel in zuiden en midden van het land wegens mistbanken
Het KNMI heeft in de nacht van donderdag op vrijdag code geel afgeven voor het zuiden en midden van het land wegens mistbanken. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg komen mistbanken voor met lokaal zicht tot minder dan 200 meter. -
KLM schrapt nog eens twaalf vluchten door personeelstekort
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vandaag nog eens twaalf vluchten geschrapt vanwege personeelstekorten. Het gaat om vluchten binnen Europa, laat een woordvoerster weten. Die komen bij de 42 al eerder geschrapte vluchten voor zondag. Voor maandag annuleert de luchtvaartmaatschappij 28 vluchten, dus 14 zogeheten retourvluchten, binnen Europa vanwege personeelsgebrek. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM2
Meer dan 50 dna-matches met Zwolse ‘spermadokter’: ‘Steeds meer mensen van de Veluwe’
Het aantal dna-matches in de zaak-Wildschut blijft toenemen. Tot dusver zijn vijftig mensen gelinkt aan de oud-gynaecoloog van het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle. Hij gebruikte in de jaren tachtig en negentig zijn eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Vertraging app: ‘Mensen zouden kunnen gaan denken: is er iets mee aan de hand?’
Nog steeds heeft de Eerste Kamer niet gedebatteerd over een wet die nodig is om de corona-app te lanceren. En ook een noodwet voor de aanpak van het coronavirus - waar het parlement zelf om vroeg - staat in wachtstand. -
PREMIUMMet video
Doorbraak in onderzoek naar dood van Sedar Soares (13): politie trekt ‘verdrietige conclusie’
Een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares (13): het Rotterdamse jongetje is negentien jaar geleden niet omgebracht vanwege een sneeuwbal, maar blijkt te zijn geraakt door een verdwaalde kogel.