Hoe ‘Stille Thijs’ veranderde in een moordverdachte

ProfielStille Thijs werd woensdagavond plots ‘Thijs H.’, verdachte van drie moorden. Wat is er gebeurd in het hoofd van de 27-jarige Limburger die in Den Haag studeerde? Buurtgenoten, studiegenoten en ingewijden aan het woord. ,,Hij was heel erg verward.’’

Volledig scherm
Thijs H. tijdens zijn studententijd, een paar jaar geleden. © Itiwana

Het contrast is levensgroot. Van ‘Thijs H.’ – sinds gisteren een van de bekendste moordverdachten van het land – gaan eigenlijk twee soorten foto’s rond.

De ene is een piekfijn beeld, van zijn inmiddels verwijderde LinkedIn-pagina. Een trotse Thijs lacht je toe, met daar beneden een reeks vol mooie banen, een indrukwekkende cijferlijst, puike vooropleidingen en nevenactiviteiten van de man die graag surft, jogt en piano speelt. De uitstraling: deze man weet wat hij wil en wat hij kan, is leergierig en ambitieus.

De andere foto is de opsporingsfoto van de politie. Het is een groezelige momentopname van de Thijs H., een slungelig type, die voorovergebogen langs een beveiligingscamera loopt.

Met een jas die hij volgens iemand in de wijk in Brunssum ‘al tien jaar heeft’, de lange haren slordig langs zijn gezicht. Deze foto is van woensdagavond laat, toen de politie na drie gruwelijke moorden in Den Haag en Heerlen de 27-jarige Limburger (die sinds kort in Den Haag woont) bombardeerde tot een van de meest gezochte criminelen van het land.

 1. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

  Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

  Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.
 2. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
  PREMIUM

  Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

  Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”