Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Shutterstock

Hogeschool zet fraudeur buitenspel

Hogescholen binden de strijd aan met frauderende studenten. Die krijgen bij toetsen voortaan een unieke digitale set vragen voorgeschoteld.

Quote

We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer

Bert Velt

De Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ontwikkelen een landelijke database, die inmiddels al duizenden toetsvragen bevat. De vijf onderwijsinstellingen tellen gezamenlijk 170.000 studenten. Er zijn nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.

De deelnemende hogescholen doen geen moeite meer om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal door leerlingen. Sterker: de opgaven zijn beschikbaar om mee te oefenen. De veelheid aan beschikbare vragen moet fraudeurs juist de wind uit de zeilen halen.

,,We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer. Er zijn zoveel vragen dat je ze niet allemaal uit het hoofd kan leren'', zegt directeur Bert Velt, binnen Saxion verantwoordelijk voor de toetsing.

Hogeschool
Bovendien: lukt het een student om alle duizenden vragen wél te kennen, dan heeft hij of zij precies de kennis die de hogeschool wenst.

Volgens Velt krijgt iedere student een uniek eigen toets voorgeschoteld. Een computer haalt willekeurig de selectie uit het aanbod. ,,Geen één vraag is hetzelfde als een andere in het lokaal.''

De grote landelijke database wordt opgebouwd voor verschillende vakgebieden, waarbij bedrijfskunde een van de eerste is.

Toetsfraude is een belangrijk thema op hogescholen, sinds een aantal grote fraudeschandalen. Volgens Saxion in Deventer gaat het jaarlijks wel een keer mis met een toets. Deze school hoopt zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem. In Den Haag en Rotterdam wordt al met dit systeem gewerkt.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.