De Rijn ter hoogte van Lobith.
Volledig scherm
De Rijn ter hoogte van Lobith. © ANP

Hoogwater bereikt hoogtepunt al

Het hoogwater heeft bij Lobith zijn hoogtepunt al bereikt. Het waterpeil is er nu aan het zakken, meldt Rijkswaterstaat. Gistermiddag werd 14,20 meter boven NAP als piek gemeten. De dienst verwachtte 14,30 meter boven NAP. Vanochtend was het water al gezakt naar 14,11 meter.

Dat is onder de hoogste stand die op 10 januari werd bereikt. Volgens een woordvoerder is nog een of twee dagen hoogwater in ons land. ,,Bij Zwolle wordt bijvoorbeeld vandaag omstreeks 18.30 uur het hoogtepunt bereikt, 51 centimeter boven NAP.''

Volledig scherm
© EPA


Inspecteurs houden de dijken nauwlettend in de gaten. Het is deze winter al de derde hoogwatergolf. Veel laaggelegen parkeerplaatsen langs de Rijn, IJssel en Waal zijn afgesloten en rivierponten uit de vaart genomen.

De immense watervlaktes die ontstonden doordat de Rijn, Waal en IJssel buiten hun oevers traden, trokken bij het vorige hoogwater veel bekijks. 

Volledig scherm
© ANP
  1. Podiumbranche: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamenleving blijft

    Podiumbran­che: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamen­le­ving blijft

    Het bezoeken van concerten en festivals is in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand moeten houden vrijwel onmogelijk. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) doet om die reden een oproep aan het kabinet om voorlopig alle shows tot nader orde te verbieden. ,,Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan deze nieuwssite.