Volledig scherm
De hyalomma-teek is een stuk groter dan reguliere teken in Nederland. © Universiteit van Hohenheim / IMB / Lidia Chitimia-Dobler

‘Horrorteken’ aangetroffen pal over de grens in Geldern

GELDERN - In de Duitse plaats Geldern, pal over de grens ter hoogte van Venlo, zijn vijf tropische hyalomma-teken gevonden. Ze zijn twee tot vijf keer zo groot als ‘onze’ teken en kunnen een gevaarlijke ziekte overbrengen. Toch is er nog geen reden voor paniek, aldus het RIVM.

De ‘horrorteken’ komen al langer voor in Zuid-Europese landen en ook in Duitsland werd het beestje vorig jaar al aangetroffen. De tropische teek komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Normaal gesproken wordt die wel eens meegenomen door trekvogels.

Deze teken echter - ze werden ook gevonden in Nedersaksen - zijn dus al langer in Duitsland. In 2018 werden 19 hyalommateken in Duitsland - in acht deelstaten - gesignaleerd. Geen van deze teken was drager van het gevaarlijke virus.

Overwinteren

Volledig scherm
Teken. © Erik Schram

Maar het baart de onderzoekers van de Universiteit Hohenheim, die de teken volgen, nu zorgen omdat de teken hebben kunnen overwinteren. ,,De kans neemt toe dat ze hier inheems worden. Als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelingscyclus berekent, waren ze al in Duitsland toen er nog geen trekvogels waren”, melden onderzoekers aan de Duitse media, waaronder Neue Rhein Zeitung (NRZ).

De teken kunnen de Krim-Congokoorts overdragen. Die veroorzaakt inwendige bloedingen. Volgens Die Zeit overlijdt tussen de 10 en 40 procent van de patiënten: een remedie is er nog niet. Andere zorg is dat deze teek - anders dan zijn Europese soortgenoot - actief jaagt en zijn prooi soms honderden meters achtervolgt.

Geen zorgen

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hoeven we ons nog geen zorgen te maken. Trekvogels nemen de hyalomma-teken ook wel eens mee naar Nederland. Overwinterende teken zijn hier nog niet aangetroffen. ,,Het was vorig jaar een hete zomer, in Duitsland nog meer dan hier. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze hebben kunnen overleven. Maar de zes gevonden beestjes dragen geen tropische virussen met zich mee, zoals het Krim-Congovirus. En sowieso is de kans op besmetting voor een mens zeer klein’’, aldus Harald Wychgel van het RIVM.

Het verspreidingsgebied zou langzaamaan kunnen uitbreiden, vanwege een steeds warmer wordend klimaat. Maar daar is op dit moment nog geen sprake van, benadrukt Wychgel. Wel wordt scherp in de gaten gehouden of tropische insecten in Nederland verblijven en zich hier vestigen.