Volledig scherm
Steeds meer mensen gaan met SOA-klachten naar de huisarts © Shutterstock

Huisarts stelt steeds vaker soa-diagnose

Het aantal soa-diagnoses bij huisartsenpraktijken is in 2018 toegenomen, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar. Bij homomannen komt gonorroe het meest voor, onder hetero’s is dat chlamydia. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut RIVM.

Het aantal soa-gerelateerde consulten bij huisartsen steeg met 9 procent, van 281.000 naar 307.000. Bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) zijn vorig jaar 152.000 soa-testen uitgevoerd, evenveel als het jaar ervoor. Bijna 70.000 van de testen werden gedaan bij vrouwen, 33.000 bij heteromannen en 50.000 bij homomannen. 

Het aantal testen bij homomannen is gestegen vergeleken met een jaar eerder. Bij vrouwen en heteromannen is het aantal gedaald. Bij 18,2 procent van de mensen is ook echt een soa vastgesteld. Het gaat hierbij vaak om mensen die zijn gewaarschuwd voor een soa.

Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt langzaam af. In 2018 kregen 527 mensen de diagnose hiv. Een jaar eerder waren dat er 615. Twee derde van de hiv-infecties wordt vastgesteld bij homomannen.

Bestrijding

Soa Aids Nederland vindt dat er op zoek gegaan moet worden naar nieuwe manieren om soa’s verder terug te dringen. ,,Soa’s verpesten te veel seksueel plezier en te veel levens. We kunnen echt niet achterover leunen. Het is onze ambitie om soa’s drastisch te verminderen, we moeten daarom op zoek gaan naar nieuwe manieren om soa’s verder terug te dringen”, aldus de organisatie.