Volledig scherm
De fundering van een huis in Rotterdam wordt hersteld. Ongeveer een miljoen huizen dreigen te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat zorgt voor funderingsproblemen. © ANP

Huizen verzakken op veel meer plekken dan verwacht

Interactieve kaartHuiseigenaren hebben op veel meer plekken in het land problemen met verzakkingen dan werd aangenomen. De Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meldt intussen klachten vanuit een derde van alle gemeenten. Daaronder gemeenten in de Betuwe en Liemers.

Door de droogte breidt het aantal huiseigenaren met funderingsproblemen verder uit. Dagelijks krijgt het KCAF tientallen meldingen binnen vanuit tientallen nieuwe gemeenten. Sinds de uitzending van tv-programma De Monitor (KRO/NCRV) en een verhaal in deze krant regent het klachten, want tot drie weken geleden kwamen hooguit twee telefoontjes per dag binnen. 

De KCAF is verrast door de nieuwe gebieden waar nu ook verzakkingen blijken. ,,We verwachtten geen meldingen vanuit gemeenten die op zandgrond staan, want dat is geen ondergrond voor funderingsproblemen. Maar die klachten krijgen we nu veel meer”, verklaart directeur Dick de Jong. Uit ongeveer dertig nieuwe gemeenten zijn de afgelopen drie weken klachten gekomen. 

Door de extreem hete en droge zomer constateren huiseigenaren verzakkingen. Met name in huizen van voor 1970 schieten de scheuren, doordat de bodem verdroogt en de fundering zakt. Bovendien was het grondwaterpeil maandenlang zo laag dat houten palen niet meer onder water stonden en gingen rotten. De KCAF verwacht dat een miljoen huizen in de gevarenzone staan. 

Bekijk hier of er ook in uw gemeente verzakkingen zijn:

Risico's

De stichting is met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) in gesprek om de risico's van verzakkingen beter in beeld te krijgen. Er zijn nu wel risicokaarten, maar daarin zijn de extreme weersomstandigheden zoals droogte niet meegenomen. ,,Het zou het mooist zijn als we een kaart kunnen maken, waarbij huiseigenaren hun adres kunnen intikken en direct zien welk risico ze lopen”, zegt De Jong. 

Nu ontdekken ze funderingsproblemen vaak pas als de scheuren in de muren schieten. Onderzoek is heel duur en wordt bij de aankoop van een woning bijna niet gedaan. De KCAF gaat makelaars en taxateurs met cursussen en lesboeken helpen om een beter oordeel over funderingen te vellen. Ook loopt er in Rotterdam een proef met sensoren die continu meten hoe snel woningen verzakken. Funderingsexperts gebruiken ook vaker satellietbeelden om te zien hoe snel huizen verzakken. 

Volledig scherm
Funderingsproblemen worden veelal zichtbaar door scheuren in de muren. © ROBIN UTRECHT
 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

  Gesprek Rutte en gedupeer­den toeslagen­af­fai­re: ouders voorzich­tig positief

  Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’
 3. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.