Volledig scherm
© ANP

IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst. 

Door de sneeuwval is er op het ijs een ‘isolerend dekentje’ ontstaan, zegt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Daardoor groeit het ijs veel minder snel aan dan anders. Dat is een probleem, want met name op diepere plassen is het ijs nog niet dik genoeg om op te schaatsen. En het is ook te dun en dus te riskant om de sneeuw eraf te vegen. De sneeuw komt de kwaliteit van het ijs sowieso niet ten goede.”

En dus hebben schaatsfans niets aan de koude nachten die met name het oosten en noorden van het land te wachten staan. Vannacht is het nog bewolkt en vriest het tussen de een en vier graden. Maar morgen (woensdag) klaart de lucht op en wordt het nagenoeg windstil. In combinatie met de sneeuw die er nog ligt zijn dat ideale omstandigheden voor bitterkoude nachten. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Een vrouw fietst door de sneeuw in wit Den Haag. © ANP

Twaalf graden onder nul

Die komen er dan ook. In de nacht van woensdag op donderdag zakt de temperatuur tot wel tien graden onder nul. De nacht van donderdag op vrijdag wordt misschien nóg kouder. ,,Ik heb temperaturen opgeschreven van elf en twaalf graden onder nul", zegt Janssen. 

Teleurgestelde schaatsfans doen er goed aan om in plaats van hun noren de spiegelreflexcamera uit de kast te halen. De kans is namelijk groot dat het donderdag en vrijdag bij het ochtendgloren nevelig wordt, verwacht Janssen. Dat is dan weer het ideale recept voor witte rijp aan de bomen en dus prachtige winterse taferelen.

Vanaf vrijdag wordt het weerbeeld weer wat onrustiger, met iets hogere temperaturen, meer wind en kans op winterse buien. Wat er na zaterdag gaat gebeuren, durft Janssen nog niet te voorspellen. ,,Het kan vriezen en het kan dooien.”

Kijk hier naar mooie winterse beelden uit Utrecht: