Volledig scherm
PREMIUM
Erik Akerboom © Videostill

‘Ik noem het geen explosieven, het zíjn explosieven’

De politie wil nog dit jaar een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Volgens korpschef Erik Akerboom doet het kabinet ondanks duizenden incidenten bij de jaarwisseling ‘te weinig’ om burgers en agenten veilig te houden.

Ja, vroeger toen Erik Akerboom een puber was, stak ook hij vuurwerk af. Na hem waren het zijn kinderen, die als pubers op straat rondliepen met vuurpijlen en knalvuurwerk. Maar tijden veranderen. Akerboom is nu de voortrekker van een initiatief van in totaal 27 organisaties, die zich met een paginagrote advertentie in deze krant verenigen om het kabinet te laten weten: dat gevaarlijke vuurwerk moet stoppen.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.