Volledig scherm
PREMIUM
Loraine Poorthuis alias zeemeermin Serena © Reinier van Willigen

‘Ik voel me verantwoordelijk om voor de aarde te zorgen, dat hebben zeemeerminnen wel met elkaar gemeen’

Als ze moet kiezen tussen haar geliefde All Stars sneakers of een staart, kiest ze met een brede lach zonder aarzeling voor het laatste. Loraine Poort-huis - alias Serena - is zeemeermin. En ze schaamt zich er niet voor. ,,Het is heus geen vlucht voor mij. Gewoon puur vrijheid.’’

In Amerika is het groot; er is daar een bloeiende gemeenschap van mermaids, onder wie ook mannen. Daar zijn mensen bij die zich verhuren en er professioneel van kunnen leven. Eerlijk is eerlijk, de 28-jarige Losserse - gastouder van beroep - zou dat ook wel willen. Ze is ook te boeken voor fotoshoots, zwemlessen, (kinder)feestjes, of een meet & greet… Maar in ons kikkerlandje is het nog sappelen als je iets wilt verdienen met je staart. Toch groeit ook in Nederland de populariteit. Hier doen nu zo’n driehonderd - vooral vrouwen - aan mermaiding.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”