Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Ik zag zelden nieuws zo schizofreen van karakter veranderen

COLUMNÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Ik heb zelden een nieuwsfeit zo schizo­freen van karakter zien veranderen

Het bericht over de ‘deportatie’ van journaliste Ans Boersma was amper ingedaald, of het CDA en D66 hadden al op hoge poten Kamervragen gesteld, die door Sjoerd Sjoerdsma op Twitter nog eens populistisch werden vergezeld van een stoer tweetje.

Hij schreef: ‘Volstrekt onacceptabel dat Turkije opnieuw een Nederlandse journalist de mond wil snoeren! Minister Blok moet de Turkse ambassadeur op het matje roepen.’

Het tekent de gretigheid van onze parlementariërs en journalisten om maar altijd de eerste te willen zijn: het maakt niet uit of alle feiten op tafel liggen. Wat het Kamerlid wel wist: een j’accuse aan het adres van Turkije scoort altijd, de details komen later wel.

Het zat toch anders.

Ik heb zelden een nieuwsfeit zo schizofreen van karakter zien veranderen.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”