Volledig scherm
PREMIUM
Zr.Ms.Evertsen participeert als stafschip in SNMG2. Foto: Schietoefeningen vanaf de brugvleugel. © Gerben van Es/mindef

In de wateren rond de Krim staan de NAVO en de Russen tegenover elkaar

Je ziet ze niet. Maar ze zijn er wel. En soms zie je ze heel even en dan zijn ze weer weg. Dan is die kleine Zwarte Zee ineens toch wel heel groot. Wie weet wat er allemaal achter de horizon schuilt. Nog nooit eerder was er zo’n grote oefening in de Zwarte Zee. ,,Eén fout, en het kan zo uit de hand lopen.”

Sommigen (in dit geval de Oekraïners) denken het te weten en komen dan met dit lijstje: daar, aan de overkant, op het schiereiland dat de Krim heet, lopen 32.000 Russen rond, met 40 tanks, 680 pantservoertuigen, 174 artilleriesystemen en 113 vliegtuigen.

Vijf jaar geleden, dus vóór de Russen de Krim afpakten van Oekraïne, zag het lijstje er heel anders uit met ongeveer 15.000 soldaten, nul tanks, 92 pantservoertuigen, 24 artilleriesystemen en 22 vliegtuigen. Je zou van minder zenuwachtig worden.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.