Volledig scherm
PREMIUM
Zr.Ms.Evertsen participeert als stafschip in SNMG2. Foto: Schietoefeningen vanaf de brugvleugel. © Gerben van Es/mindef

In de wateren rond de Krim staan de NAVO en de Russen tegenover elkaar

Je ziet ze niet. Maar ze zijn er wel. En soms zie je ze heel even en dan zijn ze weer weg. Dan is die kleine Zwarte Zee ineens toch wel heel groot. Wie weet wat er allemaal achter de horizon schuilt. Nog nooit eerder was er zo’n grote oefening in de Zwarte Zee. ,,Eén fout, en het kan zo uit de hand lopen.”

Sommigen (in dit geval de Oekraïners) denken het te weten en komen dan met dit lijstje: daar, aan de overkant, op het schiereiland dat de Krim heet, lopen 32.000 Russen rond, met 40 tanks, 680 pantservoertuigen, 174 artilleriesystemen en 113 vliegtuigen.

Vijf jaar geleden, dus vóór de Russen de Krim afpakten van Oekraïne, zag het lijstje er heel anders uit met ongeveer 15.000 soldaten, nul tanks, 92 pantservoertuigen, 24 artilleriesystemen en 22 vliegtuigen. Je zou van minder zenuwachtig worden.

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.