Robert-Jan Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen.
Volledig scherm
Robert-Jan Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen. © Freek van den Bergh

In opspraak geraakte Dream or Donate schikt met 31 gedupeerden

De in opspraak geraakte inzamelingssite Dream or Donate heeft een overeenkomst bereikt met 31 gedupeerden. Dat stelt de advocaat van de gedupeerden. De site, waar mensen geld konden inzamelen voor bijvoorbeeld zieke kinderen, was eind augustus ineens uit de lucht. Deelnemers vreesden opgelicht te zijn.

Volgens raadsman Royce de Vries is de schadevergoeding voor de gedupeerden inmiddels voldaan en zal er zo spoedig mogelijk uitbetaling volgen. Volgens de advocaat is de schikking bereikt na intensieve gesprekken en het beslag dat hij liet leggen op de kapitale villa van eigenaar Robert Jan Mastenbroek. ,,Bij het overgrote deel is de schade die de gedupeerden hebben geleden, volledig vergoed’’,  aldus De Vries. 

Kwetsbaar

,,Wij zijn blij dat wij met de heer Mastenbroek tot deze schikking zijn gekomen. Veel gedupeerden zitten in zeer kwetsbare situaties en zijn de crowdfundingsacties niet uit luxe, maar uit noodzaak gestart.’’ Het advocatenkantoor van Royce de Vries en zijn bekende vader Peter R. de Vries heeft de gedupeerden geen kosten gerekend voor de zaak. Juridische kosten zijn betaald door verzekeraar SAR.

Volgens de advocaat gaat het om een bedrag van ‘tegen de ton aan’. Het beslag op het landgoed van Mastenbroek wordt opgeheven en juridische stappen zijn van de baan, aldus De Vries. Niet iedereen krijgt al het geld terug. Vooral bij acties die al langer liepen, was moeilijker na te gaan wat de totale schade was, onder meer omdat een deel van het geld al tijdens de inzameling was uitgekeerd.

Zowel de crowdfundingswebsite als het bedrijf Dream or Donate werden eind augustus plotseling opgeheven. Tientallen mensen hadden hier inzamelingsacties voor goede doelen lopen en vreesden voor oplichting. Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek (die zichzelf Broer Rasta noemt) zei dat het een noodsprong was omdat hij afgeperst werd door hackers, maar beloofde alles terug te betalen.

Al eerder werden elf gedupeerden schadeloos gesteld.