Volledig scherm
PREMIUM
Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. Pro-Pietbetogers gooiden eieren naar een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. © ANP

Intocht Sinterklaas: niet alleen spannend voor kinderen

Ook dit jaar gaat het in de week voor Sinterklaas aankomt weer meer over doodsbedreigingen, demonstratievakken en roetveegpieten, dan over pepernoten, cadeautjes en Amerigo. Waar zijn zaterdag de (grootste) brandhaarden op het slagveld van Sinterklaas?

Het goede nieuws: voor het eerst in jaren lijkt er bij de landelijke intocht van Sinterklaas geen vrees voor een grote clash tussen activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Pro-Pieten. Nu omroep NTR definitief heeft gekozen voor de roetveegpiet, hebben de activisten van KOZP besloten niet bij de landelijke intocht te demonstreren. Apeldoorn, waar Sinterklaas zaterdag om 12.00 uur aankomt, heeft wel demonstratievakken klaargezet voor drie pro-pietdemonstraties. Wie daar precies komen opdagen en wat hun plannen zijn, is nog de vraag. Garanties dat het rustig blijft in Apeldoorn zijn er allerminst.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.