Iraanse vluchteling moet vier jaar de cel in voor voorbereiden van aanslagen
De Iraanse vluchteling Eisa S. moet vier jaar de cel in. Volgens de rechtbank Rotterdam was hij vanuit Nederland betrokken bij het voorbereiden en financieren van aanslagen in Iran.
S. heeft, zo stelt de rechtbank, vanuit Nederland contact onderhouden met mensen in Iran die daar aanslagen planden en pleegden. ,,Daarbij ging het om het in brand steken van banken, maar ook om aanslagen op mensen van de Iraanse overheid.”
Eisa S. (42) vluchtte in 2014 vanuit Iran naar Nederland en kreeg hier een verblijfsvergunning. Hij vluchtte omdat hij in Iran enkele jaren vastzat vanwege vermeende betrokkenheid bij de onafhankelijkheidsstrijd van de regio Ahwaz. Tijdens die detentie werd S. gemarteld.
Tv-zender
S. ging vanuit Nederland door met zijn strijd en berichtte vanuit een tv-studio in Rijswijk voor de zender Ahwazna-tv. In de regio Ahwaz strijdt een deel van de Arabische minderheid voor onafhankelijkheid van het Perzische Iran. Dat gebeurt onder meer met aanslagen waarbij veel doden vallen. De aanslagen worden gepleegd door de ASMLA-beweging.
De Iraniër werd vorig jaar opgepakt door de politie omdat hij ervan werd verdacht een rol te hebben gespeeld bij het voorbereiden van dergelijke aanslagen. Zo werden er op een laptop en een mobiele telefoon die bij hem werden aangetroffen berichten gevonden over doelwitten voor aanslagen: een bank, een bus vol Perzische ingenieurs en de Iraanse Revolutionare Garde. Ook zijn er berichten over geld voor wapens: ‘De groep heeft alleen nog kogels nodig'.
De rechtbank ziet in het verleden van de verdachte aanleiding om een lagere straf op te leggen dan is geëist
S. zelf stelt journalist te zijn en niets met aanslagen te maken te hebben. Volgens hem heeft de Iraanse geheime dienst de berichten op de apparaten geplaatst om Ahwanza-tv te dwarsbomen. ,,Het is allemaal overduidelijk vervalst. Iran wil dat ik stop met dit werk. En ze hebben hun doel bereikt, want ik zit nu hier in de rechtbank.”
Liquidaties
Dat Iraanse geheime diensten actief zijn in Nederland is wel duidelijk. Volgens het kabinet zat het land de afgelopen jaren achter de liquidatie van twee Iraanse oppositieleden in Nederland. Een van hen was Molla Nissi, een van de leiders van de ASMLA-beweging. Hij werd in 2017 voor zijn huis in Den Haag doodgeschoten.
Eisa S. droeg vanwege die liquidaties zelf een alarmknop, ook hij voelde zich bedreigd. Onder meer omdat er in Zweden een Iraanse spion is veroordeeld die bezoekjes had gebracht aan de woning van S. en de tv-studio in Rijswijk. Hij maakte er foto's van het huis en van de internetrouter. Tegelijkertijd met S. werden er in Denemarken drie andere ASMLA-activisten opgepakt, waar hij veel contact mee heeft. De verdenking daar: terrorismefinanciering en spionage voor Saudi-Arabië, de aartsvijand van Iran en (naar verluidt) een van de financiers van het verzet. De rechtszaak loopt daar nog.
Minder straf vanwege martelen
Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand zes jaar cel tegen S. De rechtbank veroordeelde hem tot vier jaar cel. ,,Terrorisme is een van de ernstigste misdrijven. Maar de rechtbank ziet in het verleden van de verdachte aanleiding om een lagere straf op te leggen dan is geëist.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Activist ziet ‘Iraans complot’, OM wil hem zes jaar de cel in voor terrorisme
Bereidde Eisa S. vanuit een tv-studio in Rijswijk een reeks aanslagen in Iran voor? Nee, zegt hij, hij is het slachtoffer van een Iraans complot. Justitie wil hem zes jaar de cel in. -
Miljoenen pasfoto's onschuldige buitenlanders in database politie, deskundigen kritisch
Mensen van buiten Europa die naar Nederland komen om te wonen, werken, studeren, of asiel aan te vragen, belanden automatisch en zonder dat ze het weten met hun pasfoto in een database van de politie. Volgens deskundigen mag dat niet, en is er sprake van discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. -
Zorgboerderij in Wedde waar ‘cliënt met hoofd in wc werd geduwd’ maakt bezwaar tegen sluiting
De zorgboerderij waar lichamelijk en geestelijk beperkte bewoners soms werden mishandeld en vernederd ‘als ze iets verkeerd deden’ maakt bezwaar tegen de sluiting. Dat zegt hun advocaat Fonny Krol-Postma tegen deze site. ,,Wat er is geconstateerd, is niet het beleid van mijn cliënten.”
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Waarschuwing voor dichte mist, code geel in zuidwesten
In het zuidwesten van het land komt plaatselijk dichte mist voor. Het KNMI heeft dinsdagochtend voor Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland tot 09.00 uur code geel afgekondigd. -
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken.