Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Jongen (15) raakt vingers kwijt na afsteken illegaal vuurwerk

UpdateEen 15-jarige jongen is vanmiddag gewond geraakt toen hij zwaar illegaal vuurwerk afstak. Dat gebeurde rond 16.00 uur in Dongen, zo meldt de politie Tilburg en omgeving. Het zou gaan om zogenaamde cobra’s: levensgevaarlijk knalvuurwerk.

De jongen zal enkele vingers en mogelijk zelfs een hand kwijtraken door het ongeval. Dat laat de politie weten. Toen het misging was hij met twee vrienden vuurwerk aan het afsteken bij de Monseigneur Schaepmanlaan.

Na de knal kwam de politie ter plekke. Die zette de omgeving af met lint. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Cobra

Een Cobra is volgens de politie te vergelijken met een kleine handgranaat. Een ontploffing van de Cobra kan de ruiten uit een huis blazen, dat gebeurde enkele jaren terug in Etten-Leur.

Het illegale vuurwerk - geproduceerd in Italië - is gemakkelijk te verkrijgen. Dat kan bijvoorbeeld via verschillende vuurwerkfora. Cobra’s kosten zo’n 5 euro per stuk. De Cobra is een reeks illegaal vuurwerk, waarvan de Cobra 6 de meest populaire uitvoering is. 

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk, vaak afkomstig uit het buitenland, zorgt ieder jaar opnieuw voor veel ellende in Nederland. In de omgeving van Tilburg en Breda worden daarom sinds begin oktober grenscontroles gehouden.

,,Wij merken dat men vroeger en vroeger buitenlands vuurwerk koopt. Om dat nu al tegengaan voeren we vandaag deze eerste controle uit”, aldus de politie toen. 

In Tilburg werd vorige week een box vol met onder meer zwaar vuurwerk aangetroffen. Ook in Woudrichem werd al illegaal vuurwerk in beslag genomen. 

Eerder deze maand raakte een 33-jarige man uit Callantsoog al ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. Hij werd per traumahelikopter afgevoerd en raakte zijn hand kwijt. Het spul ging af in zijn handen.

Kinderen

Een aanzienlijk deel van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 18 jaar. Rond de jaarwisseling vorig jaar registreerde de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) negentig patiënten met vuurwerkverwondingen. Onder hen 32 kinderen. Dat aantal lag een jaar daarvoor iets hoger. Het gaat hierbij niet alleen om illegaal vuurwerk.

Twee personen overleden vorig jaar na vuurwerkincidenten. Dat gebeurde in Enschede en Morra (Friesland).

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.