De enorme luchtafvoer installatie van Brass Boer thuis in Zwolle.
Volledig scherm
De enorme luchtafvoer installatie van Brass Boer thuis in Zwolle. © Alex Mulder

Jonnie Boer wil kolossale schoorsteen verstoppen, maar ‘joekel’ blijft staan op dak restaurant

De ‘joekel van Jonnie’ blijft, maar wordt naar een lagere plek aan de achterkant van restaurant Brass Boer verplaatst. Dat voorstel heeft het Zwolse horecabedrijf van het echtpaar Jonnie en Thérèse Boer vandaag voorgelegd aan de welstandscommissie. Volgende week wordt duidelijk of dit plan kans van slagen heeft.

De veelbesproken afvoerpijp steekt vér boven het nieuwe restaurant van het Zwolse horecakoppel aan de Nieuwe Markt uit. Zowel de gemeente als de monumenten- en welstandscommissie maakten er al korte metten mee. Voor de installatie was geen vergunning verleend en legalisering achteraf is niet aan de orde omdat de pijp niet past bij het monumentale karakter van de panden en het beschermde stadsgezicht ter plekke, zo oordeelde de monumentencommissie vorige week.

Toch stuurt het horecabedrijf nu aan op handhaving van de installatie, maar dan aan de achterkant van het restaurant, een verdieping lager. De pijp steekt dan niet meer zo ver boven het restaurant uit, zegt woordvoerder Vincent Wensink van het bedrijf. ,,We hebben het voorstel gedaan om de installatie achter het gebouw, een verdieping lager, te plaatsen en de machinerie te voorzien van een geïsoleerde koof. De opzet is dat de pijp niet meer zichtbaar is vanaf de straat.’’

Huiswerk

Volgens Wensink is er een ‘goed gesprek’ gevoerd over het plan, maar heeft het bedrijf ‘huiswerk’ meegekregen. ,,De commissie heeft gevraagd of we een of twee esthetische dingen kunnen veranderen. Dat gaan wij weer overleggen met onze technische partijen. Ik hoop dat we volgende week goedkeuring voor de denkrichting krijgen.’’ Ook met de achterburen is het plan overlegd, zegt hij.

De welstandscommissie stelde vorige week dat de oplossing niet in een pijp, maar in een ontgeuringsinstallatie gezocht moet worden. Die zou verwerkt kunnen worden in de kap van het pand. ,,Maar dat is vanwege de aard van het gebouw en brandtechnisch gezien niet aan te raden’’, zegt Wensink.

De gemeente Zwolle laat naar aanleiding van het gesprek weten dat ‘Brass Boer (verder) werkt aan een oplossing die aansluit bij de regels die gelden voor monumenten’.

De omstreden pijp bleek overigens ook een hinderlijke pieptoon in de omgeving te veroorzaken. Wensink zegt dat dat probleem sinds gisteren opgelost is. 

Verrast

Net voor de opening van de nieuwe brasserie, eerder deze maand, gingen ineens alle ogen naar de enorme afzuiginstallatie. Daarvoor was geen vergunning verleend. Het echtpaar Boer zei zelf ook verrast te zijn door de omvang van de installatie. ,,Onze bouwbegeleider had contact met de firma die het levert. Dan geef je de eisen door en wordt zo’n ding besteld. Op het moment dat-ie op het dak zit, kom je erachter hoe groot-ie eigenlijk is’’, zei Thérèse Boer toen. Ze gaf meteen aan dat het bedrijf op zoek zou gaan naar een oplossing, maar dat de pijp weghalen geen optie was, omdat het restaurant dan niet open zou kunnen. De gemeente Zwolle besloot het echtpaar respijt te geven.

De schoorsteen is nu nog duidelijk zichtbaar vanaf de straat.
Volledig scherm
De schoorsteen is nu nog duidelijk zichtbaar vanaf de straat. © Alex Mulder