Volledig scherm
De buit is een professionele camera die is te zien op deze door de politie verspreide foto. © Politie

Journalisten EenVandaag bedreigd en van dure camera beroofd in Amsterdam

Twee journalisten van EenVandaag zijn vanmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. 

Het gebeurde rond 15.45 uur op de Albert Camuslaan in Amsterdam Zuidoost; twee mannen bedreigden de cameraploeg, stalen de professionele camera en gingen er op een scooter vandoor.

,,Het gaat goed met ze, maar ze zijn erg geschrokken en heel erg boos”, aldus hoofdredacteur René van Brakel. ,,Ze waren al de hele dag op pad en waren net klaar met filmen in de Bijlmer. Ineens kwam er een scooter op ze af en werden ze door een man met een pistool bedreigd.”

De daders, twee mannen, gingen er vervolgens vandoor op de scooter. De verslaggever en cameraman bleven fysiek ongedeerd. Wel zijn ze al het gefilmde materiaal kwijt, net als de camera, die vele duizenden euro’s kost.

Of EenVandaag extra maatregelen gaat nemen wat betreft de veiligheid, kan Van Brakel niet zeggen. ,,Daar gaan we het maandag verder over hebben. Maar het is natuurlijk wel verschrikkelijk dat de vrije nieuwsgaring op deze manier zo abrupt wordt belemmerd. Het is in elk geval zeker niet zo dat we niet meer in de Bijlmer gaan filmen als we dat willen.”

De politie wilde eerst niet zeggen van welk medium de journalisten zijn, maar EenVandaag maakte dat later zelf bekend.

De politie roept getuigen op zich te melden. 

Politie Amsterdam eo on Twitter

Cameraploeg in Zuidoost beroofd. Kijkt u uit naar twee jongens op een scooter, met een grote, professionele tv-camera? Bel voor tips met 0900-8844.

Burgernet N-Holland on Twitter

AMSTERDAM: Ivm een overval omg. Albert Camuslaan zoeken wij: 2 man op rood/zwarte scooter zonder kenteken, geen helm, do. jassen. Zelf geen actie! Tips? Bel nu 112 https://t.co/06JPXMIjBO