Justitie eist hoge straffen: levenslang tegen Taghi en vier andere verdachten
MARENGO-PROCESHet Openbaar Ministerie eist levenslang tegen Ridouan Taghi (44). Ook voor vier van zijn medeverdachten is de hoogste straf gevraagd. De overige verdachten hoorden strafeisen tot maximaal 26 jaar. Lees onderaan dit artikel ons liveblog terug.
Het hing al tijden in de lucht: een strafeis in letters in plaats van cijfers. Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, maakte zich er in elk geval al geruime tijd weinig illusies over. ,,Als de rechter mij gewoon morgen levenslang geeft: ok, so be it. Next case,” zei hij al bij zijn eerste verhoor in januari 2020.
Dinsdag formuleerde het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen Taghi en vijftien van zijn zestien medeverdachten. De beklaagden, hun advocaten en een grote afvaardiging van de pers waren aanwezig om de eisen aan te horen. Ook aanwezig op de publieke tribune: een afvaardiging van de landelijke top van het Openbaar Ministerie.
In de visie van justitie vormde elke verdachte een onmisbare schakel in de criminele organisatie die het plegen van moorden tot doel had. Ridouan Taghi gold als de onbetwiste baas. Hij was dé leider en joeg ál het geweld aan. ,,Hij is niet alleen de opdrachtgever, maar hij is ook bij de uitvoering nauw betrokken. Hij bepaalt ook op welke manier het slachtoffer moet worden doodgeschoten. Bij Taghi komen alle lijnen van de moorden samen.”
Hoge prijs
De groepering rondom Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor zes voltooide moorden, vier pogingen daartoe, vier voorbereidingen van moorden en het voorbereiden van een explosie in een spyshop in Nieuwegein.
De zaak kwam in een stroomversnelling toen Nabil B., die behoorde tot het middenkader van de organisatie, overstapte naar justitie. Hij legde een uitgebreide reeks verklaringen af over de organisatie van Taghi. Dit deed hij nadat hij klem was komen te zitten toen bij een mislukte liquidatie per ongeluk een bekende van hem was doodgeschoten.
Volgens de officier van justitie handelde B. vooral uit eigenbelang. ,,Maar mede dankzij hem is een aantal moorden opgelost.” In ruil voor zijn rol als kroongetuige vroeg het Openbaar Ministerie 10 jaar gevangenisstraf: de helft van de straf van 20 jaar die zonder zijn biecht tegen hem zou zijn gevorderd.
B. betaalde een hoge prijs voor zijn rol als kroongetuige. Eerst werd zijn onschuldige broer doodgeschoten (maart 2018). Later volgden zijn advocaat Derk Wiersum (september 2019) en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries (juli 2021).
Hoewel die moorden niet in het Marengo-proces behandeld worden, hangen ze als een grauwsluier over de zaak. Ook tijdens het requisitoir werd meermaals aan de moorden gerefereerd.
Rechterhand
Naast Ridouan Taghi hoorden ook Achraf B., Mohamed Razzouki en de broers Mao R. en Mario R. levenslang tegen zich eisen. De overige verdachten moeten, volgens het Openbaar Ministerie, veroordeeld worden tot stevige straffen. Voor hen vroeg justitie gevangenisstraffen tot 26 jaar. Eigenlijk hadden de aanklagers tegen hen de maximale gevangenisstraf van 30 jaar cel willen vorderen, maar om juridische redenen moeten daar oude straffen van worden afgetrokken die ze al in andere processen kregen voor andere misdrijven.
De strafzaak tegen Taghi’s vermeende rechterhand Said Razzouki, die lang voortvluchtig was en pas in december vorig jaar vanuit Colombia aan Nederland werd overgeleverd, werd naar een later tijdstip in het proces geschoven. Ook tegen hem zal uiteindelijk levenslang worden geëist, zodra zijn dossiers zijn behandeld, waardoor het aantal maximale strafeisen op zes zal uitkomen.
Het is nu aan de advocaten van de verdachten om verweer te voeren tegen de beschuldigingen. Dat doen ze in het najaar. De uitspraak in het Marengo-proces staat gepland voor 2023.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Einde in zicht: hittegolf naar verwachting woensdag voorbij
De hittegolf die Nederland sinds vorige week in zijn greep houdt, lijkt bijna voorbij. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelt dat er woensdag een einde komt aan de reeks warme dagen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Geen nabestaande durft naar de door geweld omgeven liquidatiezaak Marengo te komen
In de afgeladen ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp begonnen de aanklagers woensdag hun extreem uitvoerige requisitoir in liquidatiezaak Marengo, tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Aan het slot ervan, op 28 juni, zullen ze levenslang eisen tegen de hoofdverdachten. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
met Video
Honderden betogers bij beoogd ‘asielzoekershotel’ in Albergen: ‘Willen die lui hier niet’
Enkele honderden mensen hebben zich dinsdagavond verzameld voor Landhotel ’t Elshuys in Albergen. Eerder op de avond werd bekend dat het kabinet een vergunning verleent voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen. De eigenares van het hotel is ondergedoken. -
PREMIUM
Asielzoekers slapen buiten in Ter Apel, maar hier staat een compleet ingerichte AZC al zes weken leeg
De stapelbedjes en wasmachines staan al weken klaar voor asielzoekers in de gloednieuwe tijdelijke noodopvang in Delft. Maar ondertussen slapen vluchtelingen noodgedwongen buiten bij het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. ,,Hoe leg je dit nog uit aan mensen?” -
Undercover
Rechtbank: Politie mocht ex-bajesklant laten aanpappen met Hells Angels en drugstransport onderscheppen
De politie Noord-Nederland mocht in een groot onderzoek naar internationale drugshandel vanuit Friesland een voormalige bajesklant als infiltrant gebruiken. Dat heeft de rechtbank Leeuwarden vandaag geoordeeld.