Justitie wil baas Satudarah Geleen dertien jaar de cel in
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag in Roermond dertien jaar cel tegen president Stephan P. van Satudarah Geleen. Het OM verdenkt de 42-jarige man van witwassen, het afpersen van vijf mensen, wapenbezit, vrijheidsberoving en lidmaatschap van een criminele organisatie.
Delen per e-mail
Tegen Stephans 35-jarige broer Dirceu P. eiste het OM zeven jaar wegens afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Een derde verdachte, Henk N., een 42-jarig lid van Satudarah Maastricht, hoorde vier jaar celstraf tegen zich eisen wegens afpersing en vrijheidsberoving.
Politieactie
Stephan P. werd samen met nog vier clubleden op 6 december 2017 gearresteerd nadat de politie via heimelijk opgehangen opnameapparatuur had meegekeken en -geluisterd bij een dertigtal bijeenkomsten. Tijdens een van die sessies, op 1 december 2017, zou een man zijn gegijzeld en afgeperst. Hij was zelf geen lid van de motorclub, maar moest op het matje komen in het clubhuis omdat hij een Satudarah-lid financieel zou hebben benadeeld.
Het slachtoffer zou aan de haal zijn gegaan met de opbrengst van een wietplantage en tot 15 december de tijd krijgen om 50.000 euro te betalen. Zo ver komt het niet. Een aantal dagen later arresteerden agenten de top van de Geleense Satudarah. Later werden nog meer verdachten opgepakt, van wie een aantal inmiddels op vrije voeten is gesteld.
Road captain
‘Road captain’ Dirceu P. werd vorig jaar nog op vrije voeten gesteld. De rechters waren het toen eens met zijn advocaat Peer Szymkowiak dat justitie te weinig bewijs had voor de betrokkenheid van P. bij een afpersing en vrijheidsberoving in het clubhuis op diezelfde 1 december in 2017. Naast die twee delicten staat hij terecht vanwege deelname aan een criminele organisatie.
Vorige maand hoorden zeven andere verdachten celstraffen van drie tot elf jaar tegen zich eisen. Justitie wil vicepresident Paul S. elf jaar achter tralies hebben, secretaris Anthy P. acht jaar en ‘sergeant at arms’ Dave E. en penningmeester Manu P. zeven jaar. Tegen drie andere verdachten werden drie en vier jaar celstraf geëist.
Fer Loontjes
In 2015, 2016 en 2017 zou Stephan P. betrokken zijn geweest bij het afpersen van vijf mensen in Geleen, Heerlen en Maasmechelen. Ook zou P. bijna 77.000 euro hebben witgewassen. Hij leefde officieel van een uitkering, maar reed volgens het OM drie dure auto’s en een motor, en maakte dure vakantiereizen.
Stephan P. werd eerder al eens veroordeeld voor het doden van twee mannen, in 1997 en 2008. De eerste keer kreeg hij op 21-jarige leeftijd acht jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de Geleense kastelein Tonie Kentjens. Daarna kreeg hij acht jaar celstraf voor de dood van Fer Loontjes tijdens carnaval in 2008. Niet lang nadat hij in 2012 vrijkwam richtte hij met anderen Satudarah Geleen op. De eerdere moord en doodslag werkten nu verzwarend in de strafeis.
De rechter in Roermond doet op 22 februari uitspraak in de Geleense Satudarah-zaak.
Verder in het nieuws
-
Drie jaar cel voor man die high van de ketamine moeder (35) doodreed in Amsterdam
De 25-jarige Mees B. die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt. -
YouTuber Sven krijgt voorwaardelijke straf: geen video’s met strafbare feiten meer
YouTuber Sven van der Meulen mag géén filmpjes meer maken waarbij hij als onderzoeksjournalist strafbare feiten pleegt om misstanden aan de kaak te stellen. Justitie wilde hem vervolgen voor meerdere filmpjes die hij maakte, maar liet het bij een waarschuwing en een proeftijd van een jaar. -
Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide
De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie. -
Nachttrein R'dam-Groningen blijft rijden
Noorderlingen die op vrijdagavond in de Randstad zijn, hoeven niet bang te zijn dat ze via het spoor niet meer thuis komen. De nachttrein van Rotterdam via Utrecht en Zwolle naar Groningen blijft rijden. -
Wetenschappers slaan alarm: ijs op Groenland smelt in moordend tempo
Dat de ijskap op Groenland in een verontrustend tempo smelt is bekend, maar nu blijkt dat dat nog veel sneller gaat dan tot nog toe werd aangenomen. Zeven keer sneller dan dertig jaar geleden om precies te zijn. Die conclusie trekt een team van 89 wetenschappers van vijftig internationale organisaties in het gerenommeerde blad Nature.
-
Verpleegkundigen komen niet toe aan preventie
Bijna de helft van de verpleegkundigen in Nederland komt niet toe aan preventieve zorg voor patiënten, terwijl 96 procent het als een kerntaak binnen hun vak ziet. Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. -
VIDEO Wonderkind Laurent (9) gaat studeren aan ‘beste universiteit ter wereld’ in VS
Wonderkind Laurent Simons verruilt de TU in Eindhoven zo goed als zeker voor een topuniversiteit in de Verenigde Staten. Dat heeft zijn vader gisteravond gezegd bij Pauw. Zijn ouders willen dat Laurent nog voor zijn tiende verjaardag, later in december, afstudeert. De Universiteit acht dat niet haalbaar. Ook het Vlaams-Nederlandse cultuurprobleem speelt het mannetje parten in Eindhoven. -
PREMIUM
VIDEO Politie neemt 145 fulltimers aan in strijd tegen cybercriminelen
De politie versterkt zijn cybercrimeteams met 145 fulltime medewerkers. Daarmee verdubbelt de capaciteit. Volgens de korpsleiding staan de teams symbool voor een nieuwe werkwijze van de recherche.