Volledig scherm
Camera bij het Justitieel Complex Zaanstad. © ANP XTRA

Justitie zoekt drugs en telefoons in gevangenis Zaanstad

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is vandaag een zoekactie begonnen naar de aanwezigheid van onder meer drugs en mobiele telefoons in het Justitieel Complex Zaanstad. 

Aanleiding voor het onderzoek zijn gelekte videobeelden en foto's. Daarop zijn feestende gedetineerden, smartphones en vermoedelijk drugs te zien. ,,Dit is onacceptabel", zo reageerde een woordvoerster van het ministerie.

Gedetineerden die op de beelden worden herkend, zullen ,,gepaste straffen" opgelegd krijgen, aldus de woordvoerster. Ook zal de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie, verantwoordelijk voor gevangenissen en huizen van bewaring, onderzoeken hoe de verboden goederen het complex zijn binnengekomen en welke maatregelen er noodzakelijk zijn om herhaling te voorkomen.

De moderne, nieuw gebouwde inrichting in Zaanstad is ruim twee jaar geleden in gebruik genomen en biedt plaats aan circa duizend gedetineerden. De beelden werden gelekt naar De Telegraaf.

  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.