Volledig scherm
Merijn Tinga. © Remco Zwinkels

Kabinet komt 'Plastic Soup Surfer' tegemoet

Het kabinet gaat onderzoeken wat nodig is om in drie jaar tijd 90 procent van de kleine plastic flesjes uit het zwerfafval te halen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vandaag in de Tweede Kamer. Ze komt hiermee tegemoet aan de wens van actievoerder Merijn Tinga oftewel de Plastic Soup Surfer.

Dijksma noemde het plan ,,super-ambitieus". Om de doelstelling te halen zal er ook een prijsprikkel zoals bijvoorbeeld statiegeld moeten komen, waarschuwde de bewindsvrouw. Ook vraagt ze zich af of het streven in drie jaar te realiseren is. In het najaar komt het voorstel.

Tinga, de Plastic Soup Surfer, bood Kamerleden dinsdag een petitie (getekend door meer dan 50.000 mensen) aan waarin hij ervoor pleit om het aantal petflesjes in zwerfafval met 90 procent terug te dringen in drie jaar. Hij kreeg toen steun van een ruime Kamermeerderheid.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.