Kabinet laat forse prijsstijgingen energie voor huishoudens nog iets oplopen
Huishoudens die een nieuw energiecontract afsluiten, zijn honderden euro’s meer kwijt dan vorig jaar en op 1 januari schieten naar verwachting ook de variabele tarieven omhoog. Het kabinet doet vooralsnog niets om die prijsstijgingen op te vangen. Sterker nog: de belasting gaat iets omhoog.
Dat blijkt uit de plannen die het kabinet op Prinsjesdag in de Miljoenennota presenteerde. Onderaan de streep betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik (3500 kilowattuur en 1500 kubieke meter gas) volgend jaar 774,65 euro aan overheidsheffing. In 2020 was dit nog 754,65 euro. Een stijging van 20 euro (+2,65 procent).
Historisch laag
Hoeveel de energieprijzen precies stijgen is afhankelijk van het persoonlijke verbruik en het contract dat huishoudens hebben afgesloten. Als je nu een contract voor een jaar afsluit, betaal je aan energietarief 97 procent meer dan een jaar geleden, toen de prijzen overigens wel historisch laag waren dankzij de coronacrisis.
Mensen die een variabel contract hebben, de zogenoemde slapers, gaan waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 meer betalen. Hoeveel dat precies is, hangt af van de prijsontwikkelingen op de Europese energiemarkt.
Tegenvallers
Vast staat dat voor veel huishoudens de koopkracht anders uit gaat vallen dan uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt. De forse prijsstijging van nu is, mede omdat met gemiddelden wordt gewerkt, niet opgenomen in het verwachte inflatiecijfer.
Los van de hoge huren en stijgende huizenprijzen zijn de energieprijzen dus echt iets om rekening mee te houden, stelt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. ,,De verschillen tussen leveranciers zijn wel groot”, stelt hij. ,,De duurste is bij gemiddeld verbruik 59 euro per maand duurder dan de goedkoopste. Ook loont het natuurlijk wel sneller om het huis te verduurzamen als dat mogelijk is.”
Isolatie
Voor dat laatste heeft het kabinet wel wat geld vrijgemaakt. Nederlanders die hun gasverbruik willen verlagen met een hybride warmtepomp (combinatie van elektriciteit en gas op koude dagen), kunnen daarvoor straks 1000 tot 2100 euro subsidie krijgen. Ook komt er een programma voor betere woningisolatie, zowel voor huur- als koopwoningen.
Belastingen gas omhoog
In Nederland betaalt iedereen belasting op gas en stroom. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je moet betalen. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting op gas en stroom en opslag duurzame energie (ODE), verminderd met een compensatie vanuit de overheid. Onderstaande berekeningen komen van Independer.
· De energiebelasting op stroom is licht gedaald, dat betekent bij een gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur dat je dit jaar nog 526,05 euro betaalt aan energiebelasting op stroom en volgend jaar uitkomt op 518,18 euro.
· De energiebelasting op gas is gestegen, dat betekent bij een gemiddeld verbruik van 1500 kubieke meter gas dat je dit jaar nog 787,16 euro betaalt aan energiebelasting op gas en volgend jaar uitkomt op 816,24 euro.
· De opslag duurzame energie (ODE) op stroom is heel licht gestegen, dat betekent bij een gemiddeld verbruik van 35.000 kilowattuur dat je dit jaar nog 127,05 euro betaalt aan ODE op stroom en volgend jaar uitkomt op 129,15 euro.
· De opslag duurzame energie (ODE) op gas is heel licht gestegen, dit betekent bij een gemiddeld verbruik van 1500 kubieke meter dat je dit jaar nog 154,46 euro betaalt aan ODE op gas en volgend jaar uitkomt op 157 euro.
· De overheid komt Nederlandse consumenten wat tegemoet met een vermindering van alle belastingen. Nu ontvangen we gemiddeld 558,56 euro, terwijl we komend jaar 559,77 euro gaan ontvangen.
· Onder aan de streep betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik volgend jaar 774,65 euro aan overheidsheffing. In 2020 was dat nog 754,65 euro. Een stijging van 20 euro (+2,65 procent).
Overstappen
„Ons eerste advies is altijd: kijk of je kunt overstappen naar een goedkopere leverancier”, zegt Nathalie Thoonsen, woordvoerder van de stichting Duurzaam (T)huis Twente. Dat is de makkelijkste manier om geld te besparen. Van alle Nederlandse huishoudens heeft bijna de helft een energiecontract voor onbepaalde tijd, tegen variabele tarieven. Dat zijn vooral de mensen die al jaren bij dezelfde leverancier zitten. Juist zij gaan nu last krijgen van de ongekend snelle stijging van gas- en stroomprijzen, want bij een variabel contract gaat de rekening mee met de marktprijs.
Daardoor kan de volgende rekening zomaar een paar tientjes per maand hoger uitvallen dan de vorige. En die hogere prijzen gaan niet meer weg, voorspelt Thoonsen. „Onze overheid wil dat we van het gas af gaan en maakt gas dus alleen maar duurder. De prijs van elektriciteit is daar deels aan gekoppeld. Het loont dus de moeite om te kijken waar je kunt besparen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Kabel van 150.000 volt moet stroomnetwerk update geven voor zonnepanelen en windmolens
BOXMEER - Te weinig capaciteit op het net voor stroom die vanuit zonnepanelen of windmolens wordt aangeleverd. Het speelt overal. Maar er komt een oplossing. Daarom wordt er nu een ‘kabeltje’ getrokken van het nieuwe hoogspanningsstation in Boxmeer naar het station in Haps. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Projectleider Marco Wolfs van beheerder Tennet geeft uitleg. -
PREMIUM
Energierekening wordt onbetaalbaar voor lage en middeninkomens
De energietarieven stijgen zo hard dat gas en licht in 2022 onbetaalbaar dreigen te worden voor grote groepen Nederlanders. Energiebedrijven bevestigen de trend, schuldhulpverleners reageren bezorgd. -
Grijze auto van levensgevaarlijke Vuong (49) die ex en schoonmoeder neerschoot bij winkelcentrum gevonden
De politie heeft de grijze Skoda Octavia gevonden van de levensgevaarlijke verdachte Minh Nghia Vuong (49) die het dodelijke schietdrama op klaarlichte dag bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op zijn geweten heeft. Daarbij overleed een 66-jarige vrouw -zijn schoonmoeder- en raakte haar 38-jarige dochter -Vuongs ex- zwaargewond. De auto stond in Rotterdam geparkeerd. -
PREMIUMONDERZOEK/met video
Zo ziet de kloof tussen stad, platteland én politiek er in ons land uit
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Vakbonden: ‘Drie miljoen werknemers in Europa in de kou door dure energie’
Drie miljoen werknemers in Europa kunnen deze winter hun huis niet fatsoenlijk verwarmen. Hun lage salaris is niet opgewassen tegen de sterk oplopende energieprijzen. In Nederland gaat het om 6,5 procent, ruim 32.000 gezinnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.