Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek
TestevenementenHet demissionaire kabinet wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar het kabinet vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover.
Meerdere bewindslieden spraken vandaag over de kwestie nadat Breda zelf aan de bel had getrokken over de ophef die is ontstaan. De stad wilde weten hoe het kabinet erover dacht. Maar er is volgens de ingewijden geen reden voor het kabinet om dit proefevent en nog andere evenementen die op de rol staan, af te blazen.
Benadrukt wordt dat het bij deze proeven niet om het feest of de optredens gaan, maar vooral om de onderzoeken. Die moeten uitwijzen welke maatregelen werken om evenementen weer te kunnen houden. Bezoekers zitten in verschillende bubbels, hun gedrag wordt bekeken en ze moeten zich laten testen.
Standpunt
Het kabinet zal Breda nog informeren over het standpunt. De gemeenteraad van de stad praat maandag over het onderwerp. Burgemeester Paul Depla toonde zich vandaag voorstander van het laten doorgaan van de 538-Oranjedag om dezelfde redenen die het kabinet ook aanvoert.
Een steeds groter groeiende groep mensen keurt het aangekondigde 538 Oranjefeest op 24 april online af. Dat Fieldlab-proefevenement moet plaats bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis zette een petitie op in een poging het feest af te blazen. Inmiddels is de petitie meer dan 200.000 keer ondertekend.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
925 miljoen
Ook een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen deed vandaag een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de ‘testmaatschappij’. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.
De bestuursvoorzitters van onder meer CZ, het OLVG, Zilveren Kruis, Menzis en Zuyderland MC noemen de investering in testevenementen een ‘kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen'. Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl we in de derde golf zitten roept volgens de bestuurders een ‘heel vreemd beeld’ op.
,,Een groot dans-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar Covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?” schrijven de bestuurders.
Zinvol
Daarbij zouden de testevenementen niet duurzaam en zinvol zijn, omdat het volgens de zorgbestuurders al in juli mogelijk zou moeten zijn dat alle mensen die dat willen gevaccineerd zijn. ,,Ervaringen van landen als Israël, VK en VS laten zien dat na de vaccinatiecampagne ernstige complicaties van Covid-19, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, nog maar zeer beperkt voorkomen. Deze landen hebben dan ook de samenleving heropend.”
Verder wijzen de bestuurders in de oproep op het belang van gezond leven als preventie voor de verspreiding van het coronavirus. ,,Door meer in te zetten op preventie verhogen we niet alleen de kwaliteit van leven, maar worden we ook weerbaarder tegen aandoeningen en ziekte.”
Komende weken
Er zijn al eerder Fieldlabs gehouden, zoals de uitreiking van de 3FM Awards en een festival in Biddinghuizen. De komende weken is ook een Mud Masters-event op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer, waar 9000 mensen aan mee kunnen doen. Het Haagse Residentie Orkest geeft een concert in het Zuiderstrandtheater in Den Haag voor duizend man. En de stichting Enschede Marathon houdt een hardloopwedstrijd met 5000 recreanten die 10 kilometer lopen op een afgeschermd terrein.
Deze evenementen zijn anders dan de pilots met toegangstesten, zoals bij de Keukenhof en enkele musea. Daar kan een beperkt aantal mensen naar binnen als ze zich vooraf aanmelden en een recente negatieve coronatest kunnen tonen.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
‘Bloedmaan’ deels te zien in Nederland, zonsopkomst en wolken gooien roet in het eten
In delen van Nederland was vanochtend het begin van een totale maansverduistering te zien. Het hoogtepunt, de volledige verduistering, moesten we missen doordat de maan al verdween achter de horizon. Ook de bewolking gooide roet in het eten. De volgende complete verduistering is pas in 2029. -
PREMIUMmet video
Het klimaat verandert ook op onze akkers: aardappel in het nauw, de druif vindt het prima
De aanhoudende droogte leidt bij veel boeren tot kopzorgen, en dat zal de komende jaren allesbehalve minder worden. Wat moet er gebeuren op de Nederlandse akkers? Een ding is zeker: de wijnboer, die klaagt niet. -
Toets jezelf
Beheers jij het basisniveau taal? Beantwoord deze 30 vragen
Scholieren beheersen basisvaardigheden, zoals taal en rekenen, steeds slechter. ‘Vliegende brigades’ moeten scholen in het basis- en middelbaar onderwijs helpen het niveau te verbeteren. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met jouw taalkennis? -
Wolf doodt vermoedelijk voor het eerst in Nederland een koe, drie andere koeien gewond
HEEZE/SOMEREN - Het lijkt erop dat de wolf voor het eerst in Nederland een koe heeft gedood. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of de slachtpartij die zich in een weiland tussen Heeze en Someren heeft afgespeeld het werk is van een wolf, maar daar lijkt het wel op. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
NS schrapt tienminutentrein door personeelstekort, meer ingrepen dreigen
NS kampt met zo'n groot personeelstekort dat de nieuwe tienminutentrein tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem vanaf 13 juni wordt geschrapt. Volgens de spoorwegen zal het daar waarschijnlijk niet bij blijven en dreigen meer ingrepen in de dienstregeling.