Volledig scherm
© ANP

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks stikstofcrisis

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof kan worden teruggedrongen. ,,Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van.” De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

Maar ‘natuurlijk’ wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. ,,Daar kijkt toch heel Nederland naar uit”. Voor dat het zover is, moet het circuit van Zandvoort nog flink verbouwd worden. Daarnaast gaat ook de treinverbinding richting het circuitpark nog op de schop

De bewindsman wilde niet reageren op berichten dat de commissie-Remkes gaat voorstellen de maximumsnelheid te verlagen. ,,Dat rapport moet nog verschijnen. Daar ga ik helemaal niks over zeggen”, aldus de VVD-minister.

Stikstofoverschot

Bouwprojecten, Schiphol, wegverbredingen, melkkoeien en nu ook de Formule 1 liggen recent onder vuur door een ogenschijnlijk nieuwe boosdoener: stikstof. De natuur én de mens hebben er last van. Het stikstofoverschot is volgens veel ecologen het grootste probleem waar de Nederlandse natuur mee kampt. Dat komt door de opeenstapeling van effecten.

Maar hoe groot is het milieuprobleem? Waar komt het door? En hoe komen we er vanaf?
Lees hier de stikstofcrisis in veertien vragen en antwoorden. (Premium)

  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.