Volledig scherm
© ANP

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks stikstofcrisis

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof kan worden teruggedrongen. ,,Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van.” De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

Maar ‘natuurlijk’ wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. ,,Daar kijkt toch heel Nederland naar uit”. Voor dat het zover is, moet het circuit van Zandvoort nog flink verbouwd worden. Daarnaast gaat ook de treinverbinding richting het circuitpark nog op de schop

De bewindsman wilde niet reageren op berichten dat de commissie-Remkes gaat voorstellen de maximumsnelheid te verlagen. ,,Dat rapport moet nog verschijnen. Daar ga ik helemaal niks over zeggen”, aldus de VVD-minister.

Stikstofoverschot

Bouwprojecten, Schiphol, wegverbredingen, melkkoeien en nu ook de Formule 1 liggen recent onder vuur door een ogenschijnlijk nieuwe boosdoener: stikstof. De natuur én de mens hebben er last van. Het stikstofoverschot is volgens veel ecologen het grootste probleem waar de Nederlandse natuur mee kampt. Dat komt door de opeenstapeling van effecten.

Maar hoe groot is het milieuprobleem? Waar komt het door? En hoe komen we er vanaf?
Lees hier de stikstofcrisis in veertien vragen en antwoorden. (Premium)

  1. Vader (67) 'Ruinerwold' schreef zijn eigen evangelie op internet, verdachte voorgeleid

    Vader (67) 'Ruinerwold' schreef zijn eigen evangelie op internet, verdachte voorgeleid

    De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden. Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.