Volledig scherm
© anp

Kans op nieuwe plaag veldmuis in weilanden

De kans op een nieuwe muizenplaag op weilanden in de regio Eemland de komende maanden is groot, vooral als de winter zacht blijft. Een vijftal boeren uit Bunschoten had daar vorig jaar veel last en zitten dus opnieuw in een risicogebied.

Quote

De muizen planten zich voort in maart en april en bereiken in oktober hun hoogste populatie

De kans op wederom een veldmuizenplaag is voorspeld in het muizenrapport van het ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga. Er is vorig jaar voor naar schatting 73 miljoen euro schade aangericht aan graslanden, vooral in Friesland. Boeren konden niet of slechts één keer gras maaien en hun koeien konden vaak niet weiden op het land. Het kwam onverwacht, want in 2004 was er voor het laatst een grote landelijke muizenplaag, voor het eerst na 1960.

In Eemland zijn vorig jaar vijf boeren aan de westkant van Bunschoten het zwaarst getroffen, in de omgeving van de Lodijk en de Bisschopsweg. Bert Vermeer van de Bisschopsweg zette vorig jaar februari als enige in de regio zijn weiland onder water, nadat alle eiwitrijke wortels van zijn grasland kapot waren gevreten. Hij volgende het voorbeeld van Friese boeren.

Geen vergoeding
Hij heeft enkele tienduizenden euro's schade geleden, doordat hij maar één keer gras kon maaien van een weiland in plaats van vier of vijf keer. Evenmin kon hij er vee laten lopen. Hij krijgt er geen vergoeding voor, zoals in Friesland. Daar geeft de provincie de getroffen boeren een vergoeding. Vermeer moet z'n eigen risico dragen. ,,Liever niet nog een keer die muizen,'' zegt hij daarom. Voorbereidingen heeft hij niet getroffen.

De muizen planten zich voort in maart en april en bereiken in oktober hun grootste populatie. Na veertien dagen kan een muis zich al voortplanten. Het vrouwtje heeft zo'n zes jongen per worp. En ze kan per seizoen vijf tot zes keer werpen.

Muizenplagen voorkomen is onmogelijk, zegt Warmelt Swart uit Bunschoten, voorzitter van de agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap, die veel boeren kent.

Hermelijnen
,,Tegen muizen kun je eigenlijk niets doen. Het is de natuur. Er zullen altijd muizenplagen blijven komen. Wij zagen vorig jaar een grote toename van kleine roofdieren zoals hermelijnen. Die zijn er gekomen door de muizenplaag van de winter 2014/2015 en ze zijn gek op jonge vogels. Er waren dan ook 30 procent minder weidevogels.''

Volgens het onderzoeksbureau kan de schade worden beperkt. Dat kan door verhoging van het waterpeil, vaker beweiden van het land, intensiever maaien en meer nestkasten ophangen voor roofvogels. Het vol laten lopen van het weiland met ijskoud water is het beste als de plaag aan de gang is. Soms mogen mollentabletten worden gebruikt. Andere soorten gif zijn verboden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.