Volledig scherm
Kardinaal Wim Eijk zou van Rhianna af willen, omdat in het lichaam dat door God is geschapen niet gesneden hoort te worden. © ANP

Kardinaal Eijk wil af van transseksuele boekhouder

Transgender Rhianna Gralike (56) is niet langer welkom in het bestuur van de Norbertusparochie voor geheel Oostelijk Flevoland en de Noord-Veluwe. Kardinaal Wim Eijk wil dat ze haar functie als penningmeester neerlegt vanwege haar geslachtsverandering.

Quote

Ze heeft de pech dat ze forsge­bouwd is en nogal grote handen heeft, maar verder is ze voor ons in alles gewoon een vrouw

Gerard Teuben, voorzitter kerkbestuur

In het lichaam dat door God is geschapen hoort niet te worden gesneden, zou Rhianna van het bisdom te horen hebben gekregen als argument voor haar ontslag.

Gralike is sinds 1 januari penningmeester, nadat zij zelf door het parochiebestuur werd gevraagd. Het bestuur is tevreden over haar functioneren, en daarom woedend over de ban door kardinaal Eijk.

Egoïstisch mannetje
Voorzitter Gerard Teuben noemt Eijk in De Stentor een egoïstisch mannetje die de titel kardinaal niet langer verdient. ,,Deze tijd vraagt om andere regels, daar aan moet ook Eijk zich aanpassen."

Rhianna zelf spreekt van 'psychologische verkrachting'. ,,Het gaat niet om mijn functioneren, maar om wie ik ben. Ik voel me met een mes in mijn rug gestoken."

Grote handen
Volgens Teuben is Rhianna's geaardheid allang geen discussie meer binnen de parochie. ,,Ze heeft de pech dat ze forsgebouwd is en nogal grote handen heeft, maar verder is ze voor ons in alles gewoon een vrouw."

Rhianna's vrouw Mariëtte, met wie zij drie kinderen kreeg, is haar altijd trouw gebleven. ,,Die ogen en dat zieltje erachter zijn dezelfde gebleven en daar heb ik altijd heel veel van gehouden. Dat is niet veranderd."

Kruistocht
Rhianna is vastberaden haar ontslag aan te vechten. ,,Ik ga op kruistocht en zal aangifte doen bij de politie van discriminatie en een klacht indienen bij het Europese College voor de Rechten van de Mens."

Een woordvoerder van het bisdom wil vooruitlopend op de ontslagbrief niet inhoudelijk reageren.